Corona Virüsü Aşısı İçin Müjde Geldi: O Tarihte Hazır

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, Türkiye'de üretilecek yerli corona virüs ilacı ve aşısının üretilmeye başlandığını açıklayarak ilacın yaklaşık 4 ayı olduğunu ve aşının da en az 1 yıl süreceğini ekledi.

Corona virüsün Türkiye’ye yayılmasından sonra Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı, virüs tedavisinde kullanılacak bir aşı üretimi için birçok bilim insanını bir araya topladı. Bilim insanları arasında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören de var ve Özören, Türkiye’de üretilmeye başlanacak ilacın 4 ayı olduğunu aşının da 1 yıl sonra hazır olabileceğini belirtti.

TAHMİNİ AŞI VE İLAÇ TARİHLERİNİ PAYLAŞTI

Konuya dair konuşan Prof. Dr. Nesrin Özören şunları ifade etti:

“On beş yıldır laboratuvarımız var. Mikrokürecik teknolojimizi koronavirüsün taç gibi görünen ‘Spike’ adındaki dış yüzey protein parçalarına ekleyeceğiz. Burun spreyi olarak da aşı geliştirmeyi düşünüyoruz. Konsorsiyumda virüs için ilaç yapan takımlar da var.”

DİREKT İNSANLA BAŞLAMAK YANLIŞ

Özören, insanların hemen sonuç istediğini ama virüsün daha yeni olduğunu ekleyerek, “Aşının önce hayvan deneyleri üzerinden yapılması lazım, direkt insanla başlamak yanlış. Ama bunu yapanlar var. Hayvan kısmını atladılar. Son noktaya gelirse yaparız ama biz önermiyoruz. Durumun farkındayız ama o noktada değiliz. Yoksa kısa yolları var.” dedi.

“TOPAL EŞEK KULLANMAMALI”

Prof. Dr. Nesrin Özören sözlerine şöyle devam etti:

“Bakanlık, Çin kitleri ile hızlı adım atmak istiyor ama topal eşek kullanmamalı. Testlerde yapılan oynama bize iki hafta kaybettirdi. Bilim Kuruluna moleküler biyologlar da davet edilmeli. Virüsü en iyi onlar bilir. En hazırlıklı ekip de onlar. Yerli kitlerimizi bu uzmanlar üretti.”

“DAHA İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE DEĞİLİZ”

Özören, ülkeye katkı ve fayda sağlamak için boş durmadıklarını belirtti. Daha sonra da “Beş dernek olarak biyologlar inisiyatifini kurduk. Test sayımızı artırmalıyız. Kit var, cihaz var. Biyologları da hallettik. Sosyal medyadan anket hazırladık, alanında uzman beş bin gönüllü bulduk. Adeta hepsi emir bekliyor. Bu listeyi yetkililere verdik. Nerede izin verilirse gidip oradaki çalışmaları hızlandırırız. Ufak ufak takımlar çağrıldı ama daha istediğimiz düzeyde değiliz.” dedi.

Açıklamalar şu şekilde devam etti:

“ABD, İtalya ve Rusya virüsün genom dizilimini çözmeyi başardı ve yayımladılar. Ülkemizin genom dizilim analizi nerede? Oysa bunun tekniği Türkiye’de var. Büyük büyük ‘Genom Merkezleri’ inşa edildi. Bu konuda biz projemizi sunduk. Virüslerin genomunun taranması ve nasıl evrimleştiğinin gösterilmesi gerekir. Bunu ortaya çıkarırsak virüsü diğer ülkelerle kıyaslayacağız. Aşı ve ilaç geliştirmede yardımcı olacak. Bunu bilmek lazım.”

“Kan grubu korona risk oranını etkiler demek için bütün kanlar için en az 500 denekle bakılmalı. Böyle bir çalışma yok. Bu kan daha iyi, bu ürün şifa getiriyor kısmını doğru bulmuyorum. Bir kötü haber: Koronavirüs mutasyon geçirerek daha da ölümcül hâle gelebilir. Bir iyi haber: Yaz aylarında bulaşıcı etkisi azalacak ama sıfırlama beklemeyin.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

Exit mobile version