Gündem

Corona virüsü marketlerden nasıl bulaşır? Simülasyonla açıklandı

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını hakkında Finlandiya’lı bilim insanları tarafından önemli bir çalışma yapıldı. Yoğun insan sirkülasyonunun yaşandığı marketlerde virüsün nasıl bulaştığı ile ilgili simülasyon hazırlandı.

Dünya geneli 1.5 milyondan fazla insanı enfekte eden Covid-19, 90 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Uzmanlar tarafından sosyal izolosyon ve hijyen uyarıları yapılmaya devam ediliyor. Bu konuda yapılmış önemli bir çalışma virüsün ciddiyetini gözler önüne serdi.

Market raflarına dakikalar içerisinde yayılıyor

Finlandiyalı bilim insanları marketlerde corona virüsün dakikalar içerisinde hızla yayıldığını gösteren bir simülasyon hazırladı. Finlandiya’daki Aalto Üniveristesi’nde görevli bilim insanları tarafından hazırlanan simülasyonda, süpermarket reyonunda hapşıran Covid-19 hastasının saçtığı tehlikenin endişe verici olduğu görüldü.

Uzun süre havada asılı kalıyor

Bilgisayar similasyonuna göre, corona virüs hastasının süpermarkette hapşırmasından sonra mikrodamlacıkların dakikalar boyunca havada asılı kaldığı görülüyor. Similasyonda mikrodamlacıklar 3 metrekarelik alana yayılıyor ve hasta bulunduğu yerden ayrılsa bile havada asılı kalmaya devam ediyor. Ayrıca çalışmada, Covid-19 ‘ü taşıyan parçacıklarının havada düşünüldüğünden daha uzun süre kaldığını belirtildi.

Çalışmacılardan Profesör Ville Vuorinen, bu veriler ışığında insanların kapalı olan kalabalık alanlarda mümkün oldukça kısa süre kalması tavsiyesinde bulundu.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir