Ekonomi

Coronavirüs salgını araba satışlarını vurdu!

Coronavirüs salgını Çin’de sadece inşaları öldürmekle kalmıyor aynı zamanda ülke ekonomisine de zarar veriyor. Çin Yolcu Araçları Birliği Genel Sekreteri Cui Dongşu bu yıl araba satışlarının yüzde 92 azaldığını duyurdu.

Çin Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs ülkede turizmden ticarete bir çok sektörü de etkilemiş durumda. Son olarak önemli bir otomotiv sektörü olan Çin’de 1-16 Şubat arasında araba satışlarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 oranında düştüğü açıklandı. Salgın nedeniyle araba satış bayiilerinin de kapanması nedeniyle söz konusu tarihlerde neredeyse hiç kimsenin araba satın almadığı ortaya çıktı.

Yüzde 92 oranında düşüş

Çin Yolcu Araçları Birliği Genel Sekreteri Cui Dongşu tarafından açıklanan verilere göre araba satışında Şubat’ın ilk haftasındaki düşüş oranı yüzde 92 düşüş yaşandı. Mart ayının 16 gününde Çin’de sadece 4.909 araba satılırken, geçtiğimiz sene aynı dönemde 59.930 araç satılmıştı.

Küresel araba parçası krizi

İnsanların sokağa çıkamaması ve bir çok fabrikanın kapalı kalması nedeniyle Çin’de otomobil parçaları üreten fabrikalarda da üretim dolmasına neden oldu. Çin’den parça tedarik eden ülkeler de yaşanan bu krizden etkilendi. Jaguar Land Rover CEO’su Ralf Speth hafta başında, şirketin bavullarla Çin’den İngiltere’ye parça getirmek zorunda kaldığını söylerken, Fiat Chrysler, Çin’den parça tedarikindeki zorlukların devam etmesi halinde Avrupa’daki dört fabrikasından birinde üretimi durdurmak zorunda kalabileceğini açıkladı.

Japon otomotiv şirketleri fabrikalarının açılışını erteledi

Japon otomotiv şirketleri Nissan ve Honda ise, salgının merkezine yakın bölgelerde bulunan fabrikalarının açılışını 11 Mart’a kadar erteledi. Çin’de 2019’da 25 milyondan fazla araç satılmıştı.

Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir