GündemSağlık

Covid-19 aşısının fiyatı belli oldu!

Çin’den dünyaya yayılan corona virüsüne karşı neredeyse her ülkenin laboratuvarları aşı geliştirme çalışmaları yapıyordu. Beklenen haber İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'dan geldi. İlaç şirketi aşının fiyatını 2,5 euro yani 19 TL olarak belirledi.

Corona virüsüne karşı neredeyse her ülkenin aşı ve ilaç geliştirme çabaları devam ediyor. İngiltere’nin en büyük ilaç şirketi olan AstraZeneca, bu konuda oldukça yol kat etti. Aşının başarılı olması henüz kesin olarak kanıtlanamadı.

Ancak kesin sonuçları Eylül ayından itibaren alacak olan şirket, aşı satış işlemlerini yapmaya başladı. İtalya, Almanya, Hollanda ve Fransa, satış sözleşmesi imzalan şirkete 300 milyon dozu için 750 milyon euro ödeme yapılacak. Tek bir aşının fiyatı ise 2,5 euro yani 19 TL olarak belirledi.

Kapsayıcı Aşı İttifakı imzalandı

AstraZeneca, Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda tarafından oluşturulan Kapsayıcı Aşı İttifakı (IVA) ile anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile birlikte Avrupa’ya 400 milyon doz aşı tedarik edilecek.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla geliştirilen Covid-19 aşısı üretimine başlandığı 5 Haziran tarihinde duyuruldu. Eylül ayında ise aşının başarısının duyurulması planlanıyor.

İlgili Makaleler