Ekonomi

Cumhurbaşkanı Açıkladı: Emeklilikte Yeni Dönem ! Çifte Maaş ve 1752 Lira Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan yaptığı açıklamalarında devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sistemine geçileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sistemin 2022 yılında devreye gireceğini belirtti. Yeni sistem kapsamında çifte maaş imkanı sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan İstihdam Kalkanı isimli yeni düzenlemeyi duyurdu ve yapılacak olan yeni düzenlemeleri belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sistemine geçileceğini bu sistemin 2022 yılında devreye alınacağını vurguladı. Bu bağlamda işçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek ve çalışanlar emekli olduğunda çift maaş imkanına sahip olacak.

Konu ile ilgili olarak Gazetevatan’dan Mert Nayır’ın aktardıklarına göre İşsiz kalan, kısa çalışma dönemiyle ücretsiz izinde gösterildikleri sürelerde sigorta primleri yatmayan, ücretleri gerçek ücretleri üzerinden gösterilmeyen ve kayıtdışı istihdamda çalışan vatandaşlarımızın emeklilik dönemlerinde çift maaş alabilmelerini sağlayacak bu model 2022 yılı itibarı ile hayata geçirilecek. Mevcut durumda olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi gibi işletilecek olan bu sistemde devlet katkısı devam edecek ve çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI

Tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları şöyle oldu:

“Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye’nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’nin İstihdam Kalkanı’nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022’de yürürlüğe sokacağız”

ÇİFT MAAŞ ÖDEMESİ

İşçinin 2022 yılında devreye girecek olan sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek. Bu düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş imkanına kavuşacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor. Bununla birlikte sektör iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.

1752 LİRA DESTEK

Ayrıca yeni İstihdam Kalkanı Paketi kapsamında 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında sigortalı ya da kayıt dışı olarak çalışırken işten çıkarılmış olanlarla halen kayıtdışı çalışanların istihdam edilmesi halinde ücret desteği verilecek. Bununla birlikte İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacak olan destek, günlük 57 lira 63 kuruş, aylık 1.752 lira olarak bekleniyor.

İlgili Makaleler