GündemKamu Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi: Milyonlarca vatandaşın borcu için yeni paket!

Dünyayı etkisi altına alan pandeminin Türkiye’deki ekonomik etkisini hafifletmek adına hükümetin çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni paket hazırlığında olduğu öğrenildi. Buna göre, 4 milyon vatandaşı kapsayacak olan pakette, emlak vergisinden trafik cezalarına kadar kamu kurumlarına olan hemen hemen tüm borçların ödenmesi kolaylaştırılacak.

Türkiye’de devlet corona virüsü salgını nedeniyle vatandaşlar için ekonomik destek paketleri hazırlamıştı. Bu kapsamda işsizlik ödeneği, 1000 TL pandemi desteği, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalar başlatıldı. Şimdi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile bugüne kadarki en kapsamlı yeniden yapılandırma paketinin hazırlandığı öğrenildi. Yeni paket ile beraber 4 milyon vatandaşın 500 milyar lira civarındaki borcuna yapılandırma sağlanacak.

Borçların ödenmesi kolaylaştırılacak

 

Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre; bugüne kadarki en kapsamlı yeniden yapılandırma paketi hazırlanıyor. Yaklaşık 4 milyon vatandaşın 500 milyar lira civarındaki borcunu kapsayacak paket ile kamu kurumuna olan borçların ödemesi kolaylaştırılacak.

AK Parti grubu, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların bürokratları ile toplantılar yaparak düzenlenmenin çerçevesini belirlemeye çalıştığı paket ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı.

Pakette yer alacak olan düzenlemeler

Vergi, sigorta prim borçları, kaçak köprü geçişleri, trafik cezaları, gümrük cezaları, belediyelere olanlar da dahil çeşitli borçlar ile bazı idari para cezalarının yapılandırma kapsamına girmesi planlanıyor.

AK Parti, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının da pakete eklenmesi istiyor. Ancak bu konudaki karar daha sonra verilecek.

Öğrencilerin kredi borçları da dahil edildi.

AK Parti grubu, pandemi nedeniyle borçların ödenmesinde sıkıntı olduğuna dikkat çekip, “Şu ortamda borçlar yapılandırılıp taksitler hemen başlatılırsa yine ödemelerde zorluk yaşanabilir. Bir yıl tüm borçlar ertelensin daha sonra taksitler başlasın” dedi. Çalışmalar da bir yıl erteleme üzerine yapılmaya başlandı. Ancak erteleme süresinin 6 ay ya da daha kısa bir süre olması da gündemde. Erteleme sonrası borçların uzun süreli taksitlere bölünmesi planlanıyor.

Kamuya ilişkin borçların gecikme faizi, gecikme zammı vb başlıklarında da indirime gidilmesi planlanıyor. Taksitlerini düzenli ödeyenler ile ilgili her türlü haciz işlemi durdurulacak.
Borçlarını düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesi planlanıyor.

Hazırlanan yapılandırma paketinin şu ana kadar yapılmış olan en kapsamlı yapılandırma paketi olacağı öğrenildi.

İlgili Makaleler