Gündem

Cumhurbaşkanlığı Karar Verdi: WhatsApp Kullanımı Yasaklandı İddiası

Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp ve Twitter'ın sahibi olduğu Telegram gibi yabancı şirketlere ait mesajlaşma uygulamaları hakkında çok önemli bir karar verildi. Bu karara göre kamu çalışanlarına kurumsal görevler için bu uygulamalar yasaklandı.

Sabah saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda sosyal medya düzenlemesinin kabul edildiği duyuruldu. Bu düzenlemenin kabul edilmesinin ardından kamu çalışanlarına ilişkin bir düzenleme de yürürlüğe girdi. Kamuda çalışan memur personeller bu görevleri yerine getirirken artık yabancı şirketlerin sunmuş olduğu WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını kullanamayacak.

YERLİ UYGULAMALAR KULLANILACAK

Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada düzenlemenin “kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması” amacıyla yürürlüğe alındığı belirtildi. Bu doğrultuda kamu çalışanlarına yönelik bir de Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi yayımlandı. Bu rehber uyarında yabancı şirketlere ait haberleşme uygulamaları yerine yerli uygulamalar kullanılacak.

Milliyet’ten Kıvanç El’in aktardıklarına göre güvenlik dışında bir diğer etmen ise yerli uygulamaların teşvik edilmesi oldu. Milli güvenliği etkileyecek kritik düzeydeki bilgi akışının yabancı şirketlere ait uygulamalarla iletilmesi hedefleniyor.

PTTMESSENGER

Bu doğrultuda daha önce kamu personellerinin haberleşmeleri için geliştirilen PttMessenger’ın bu düzenleme ile beraber yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Bu süreçte yerli aplikasyonların daha fazla ilgi görmesi de beklentiler arasında.

CUMHURBAŞKANLIĞI YALANLADI

Bu iddiaların ardından Cumhurbaşkanlığından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada bu iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılan açıklamada “Rehberde ‘Anlık Mesajlaşma Güvenliği’ başlığı altında kurumsal veri ve haberleşme güvenliğinin sağlanması amacıyla yerli ve milli uygulamaların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

İşte o açıklama:

İlgili Makaleler