Dekar Başına Destek Geliyor; Çiftçinin Yüzü Bu Kez Gülecek! Bir Değil, İki Değil, Üç Destek Birden! Çiftçilerin Yapması Gereken Tek Şey…
Önce pandemiden ardından ise kuraklıktan çeken çiftçiler, maddi olarak epeyce kaybettikleri bir dönemden geçiyor. Çiftçinin hem verimlilik hem de maddi kaybını engellemek için harekete geçmiş olan Tarım ve Orman Bakanlığı ise, devreye girmiş olan çiftçilere yönelik destek paketlerini açıklamış bulunuyor.
Türkiye’nin temel geçim kaynaklarından biri olan çiftçilik, pek çok vatandaşın da bu iş ile meşgul olmasını gerektiriyor. Dönem dönem yaşanan kuraklık ve diğer çevresel faktörler nedeniyle maddi açıdan sıkıntılar çeken çiftçilere destek ise, 2022 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 Yılı Çiftçi Desteklerini Başlatıyor
Bu kışın yetersiz yağış ile geçmesi nedeniyle kuraklık desteği vermeye başlamış olan Tarım ve Orman Bakanlığı, yağış nedeniyle yüzde 30 ve üzerinde verim kaybı yaşayan her çiftçiye destek sağlıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan her çiftçiye başvurması halinde ödenecek olan bu destek, dekar başına 30 TL ile 100 TL arasında değişiklik gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerçekleştirilen açıklamaya göre; yüzde 30-39 arasında verim kaybı yaşayan çiftçilere dekar başına 30 TL ödeme yapacakken, bu kaybın yüzde 10 olarak artması halinde ödemelerde dekar başına 10 TL yükselerek, 100 TL’yi buluyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere yönelik verdiği destekler bununla da sınırlı kalmıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ürüne Göre Gübre ile Mazot Desteği Veriyor
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan ve belli ürünleri eken çiftçilere destek vermeye başlamış olan Tarım ve Orman Bakanlığı, gübre ve mazot desteği olmak üzere iki ayrı ödeme gerçekleştiriyor. Dekar başına ödeme yapan Tarım ve Orman Bakanlığı; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale eken çiftçilere yönelik 22 TL mazot ve 20 TL gübre olmak üzere toplam 42 TL ödeme gerçekleştiriyor. Bu ödemeleri çeltik ve kütlü pamuk ekenler için 76 TL’ye çıkarken; nohut, kuru fasulye ve mercimek eken çiftçiler 24 TL’si mazot ve 8 TL’si ise gübre olmak üzere toplamda dekar başına 32 TL ödeme alabiliyor. Kanola, aspir, patates, soya, yağlık ayçiçeği, tane mısır, kuru soğan, yem bitkileri, yaş çay, fındık ve zeytin ürünleri de değişen tutarlarda destek alabiliyor. Öte yandan tarlasını nadasa bırakan çiftçi dekar başına 8 TL’lik mazot desteği alabiliyorken; 50 dekar ve üzeri tarım arazileri olanlar analiz başına 40 TL; organik tarım yapanlar ise dekar başına 10 ila 100 TL destek alabiliyor.