Gündem

Deprem profesörü uyardı: Bu illerde deprem için zaman daraldı!

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, katıldığı bir konferansta önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da beklenen büyük depremin 10 yıl içinde gerçekleşebileceğini söyleyen Sözbilir, Manisa depremi için de uyarılarda bulundu.

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa’da düzenlenen konferansa katıldı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Sözbilir, İstanbul depremi için de uyarılarda bulundu.

30 yıl 10 yıla düştü

İstanbul’da beklenen depremin 10 yıl içerisinde gerçekleşebileceğine işaret eden Sözbilir, “İstanbul’da aslında İstanbul’un içerisinden geçen bir fay yok. İstanbul’un güneyinde Marmara Denizi’nin altındaki fay deprem ürettiğinde İstanbul’da ne olur tartışması var. Geçmişte deprem üretmiş ve İstanbul zarar gördüğü için gelecekte de böyle bir şey bekleniyor. Bilim insanlarının orada deprem beklemesinin nedeni deprem kırılmasının vakti geçmiş. Normal şartlarda 250 yılda bir kırılması zaman geçmiş. Onun için ilk başladığında 30 yıl demişlerdi. Şimdi 30 yıl 10 yıla düştü. Zaman geçtikçe daralıyor.” İfadelerini kullandı.

Manisa depreminden İzmir’de etkilenir

Açıklamalarında Manisa’da bulunan fay hattının 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu ifade eden Sözbilir, böyle bir depremin büyük yıkıma neden olabileceğini ifade etti. Sözbilir tarafından yapılan açıklamalarda, “Manisa’nın 17 ilçesinde 32 tane fay var. Bu 32 fay 17 ilçenin tamamına dağılmış durumda. Bu fayların içerisinde en yüksek deprem oluşturma potansiyeli 7.1. Yani biz Manisa ölçeğinde en büyük fay 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip. Sarıgöl ilçesinin kuzeyinde Killik fayı var. O bölgede o fay deprem ürettiğinde Manisa ilinin tümü etkilenir. Manisa fayı da 6.9 büyüklüğünde bir deprem ürettiğinde sadece Manisa değil İzmir de etkilenir. En azından sarsıntı nedeniyle birçok bina yıkılabilir. Çünkü 6.9 büyüklüğündeki bir deprem 9 büyüklüğündeki bir yıkıma karşılık gelir” denildi.

İlgili Makaleler