Çocuk sahibi olmak isteyen ancak tüp bebek tedavisi için çok para ödemek durumunda kalan anne-baba adaylarına devletten güzel haber geldi. Kalıtsal hastalığı bulunan çiftlerin tüp bebek tedavisi kapsamındaki genetik tarama tetkikleri de SGK tarafından karşılanacak. Yaş sınırı 40’a yükseltildi. Yalnız bir şart koşuldu. SGK’ nın tüp bebek tedavisini karşılaması için eşlerden birinin en az 5 yıldır sigortalı olarak çalışması ve en az 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.
Tüp Bebek İçin Yeni Şartlar
Tüp bebek tedavisinin karşılanabilmesi için kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması şartı değiştirildi. Kadınların yaş sınırı bir yaş uzatıldı. Artık 40 yaşından küçük olanların tüp bebek tedavileri SGK’ca karşılanacak. Tüp bebek tedavisine başlanan kadının embriyo transferinin yapıldığı tarihte 40 yaşından büyük olması durumunda tedavi bedelleri karşılanmayacak. Ancak, kadının 40 yaşından küçük olduğu tarihte düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmesi durumunda tüp bebek tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanacak.,
Halk arasında erken menopoz olarak da adlandırılan erken yumurtalık yetmezliği (primer ovaryan yetmezliği) sorunu bulunan kadınlar ile sperm yetmezliği bulunan erkekler için artık bu şart aranmayacak.
Kalıtsal hastalığı olan veya bu hastalık için taşıyıcı olduğu belgelenen evli çiftlerin tüp bebek tedavisi ile preimplantasyon genetik tanı (PGT) işlemleri SGK tarafından karşılanacak.