Dikkat; Tüketicinin Hakkını Artık Kimse Yiyemeyecek! Düzenleme Yolda; Tüketici Kredisi Çekenler İade Alacak! Faizler, Ek Hizmetler, Vade Seçenekleri; Hepsi….

Bir süredir değişiklik yapılması ile gündemde olan Tüketici Kanunu ile ilgili gerekli düzenlemeler gerçekleştirildi. Bu düzenlemelerin ardından tüketici kredisi çeken ya da vade süresi ile ev alan vatandaşların hak kaybına uğramasının önüne geçileceği öğrenildi.

Tüketici Kanunu’nda değişikliğe uğrayacak olan maddeler netlik kazandı. Özellikle faiz indirimleri ve artırımı için geçerli olan ihbar süresi tüketici lehine olacak hususlar için askıya alındı. Tüketicilerin ödedikleri ücret ve masrafların iadesi ile kredi nedeniyle katlandıkları maliyeti azaltmayı hedefleyen bu düzenlemede tüketicilere pek çok yeni hak da verildi.

Tüketicilere Yapılan Geri İadeler Masrafları Azaltacak

Yeni düzenleme ile birlikte özellikle tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkına sahip olacak olan tüketicilerin kredi çekimi için ekstra olarak yan finansal ürün ve hizmetleri satın alması zorunlu tutulamayacak. Geri ödenme teminatını sağlamak amacıyla meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesini uyumlu hale getirmeye yönelik düzenlemeler için yeni değişikliklerde olası uyumsuzluklar Borçlar Kanunu’yla uyumlu ve tüketici lehine şekilde giderilecek. Tüketici kredilerinde büyük bir masraf oluşturan sigorta ücretleri de yeni düzenleme kapsamına alınacak. Yeni düzenlemenin ardından tüketici dilediği sigorta şirketi teminatı ile kredi çekme hakkına sahip olacak. Yani, tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından sözleşmeye zorunlu olarak eklenecek. Bunun yanı sıra ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketiciye teslimi zorunlu tutulacak.

Tüketicinin Lehine Olan Hiçbir Hizmette 30 Gün Şartı Aranmayacak

Yeni tüketici kanunu kapsamına alınan bir diğer değişiklik de faizler olacak. Yapılacak olan bu değişikliğin ardından kredili mevduat hesabı, kredi kartı gibi belirsiz süreli tüketici kredilerinde faiz oranında tüketici lehine değişikliklerin hemen hizmete sokulabilmesi için önceden şart olan 30 günden önce bildirim şartı artık aranmayacak. Tüketici lehine olmayan faiz değişikleri için ise, bu şart devam edecek ve ihbar süresine uymayan kurumlara kesilen idari para cezası 200 TL’den 1000 TL’ye yükseltilecek. Ön ödemeli konut satışında teslim tarihin ardından 48 aylık sürenin aşılmasıyla birlikte her konut için 70 bin TL cezai işlem uygulanacakken; büyük inşaatlarda 48 ayın üzerine ek 1 yıl süre koyulacak. Ayrıca, yeni düzenleme maddi olarak değeri 30 bin TL’nin altında bulunan her uyuşmazlığın Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurusunu zorunlu hale getirecek.

Exit mobile version