Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Kredi Kartı ile Kurban Alımlarına İlişkin Yeni Açıklama Geldi: “Faizli İşlem Sebebiyle Ayrı Bir Günah Söz Konusu…”

Özellikle zincir marketlerinin kredi kartına taksit ile kurbanlık satışına başlamasının ardından, vatandaşlar kredi kartı ile kurbanlık alımının yapılıp yapılmayacağını merak etmeye başlamıştı. Konuya ilişkin yeni bir açıklama gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanlığı, kredi kartıyla kurbanlık alırken, dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Kurbanlık alımlarında son dönemlerde bir furya haline gelmiş olan kredi kartlı alımlar, vatandaşlara hem taksit oluşturması hem de sonradan ödeme şansı doğurması ile oldukça cazip bir hal aldı. Hemen hemen her zincir marketin sağladığı kredi kartı ile kurbanlık alımına ilişkin açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı ise, faiz vurgusu yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Kredi Kartı ile Kurbanlık Alınır Mı?” Sorusuna Açıklık Getirdi

Kredi kartı ile kurbanlık alımının hem tek çekim hem de vadeli bir şekilde gerçekleştirilebileceğine değinen Diyanet İşleri Başkanlığı, faiz konusunda vatandaşları uyardı. Faizin ibadete gölge düşüreceğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili açıklamalarında; “Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Kurban bedelinin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir” ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı “Kurbanda Hisseler Nasıl Belirlenir? Hisse Sayıları Ne Kadar Olabilir?” Sorularına Yanıt Verdi

Kredi kartı ile kurban alımına ilişkin açıklamanın devamında hisseli kurban kesimine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuyla ilgili ise; “Ortakların tamamının niyetinin ibadet olması gerekir. Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir. Kesim gerçekleştirilirken hem kurbanlık hayvanın hem de kesimi gerçekleştirenlerin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çevre temizliği gibi hususlara azami derecede dikkat edilmesi gerekir. Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa 7’den fazla kişinin hissedar olması caiz değildir” dedi.

İlgili Makaleler