Gündem

Diyanet’ten Açıklama: Covid-19’dan Hayatını Kaybedenler Koruyucu Tedbirlerle Defnedilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yaptığı açıklamada, corona virüs (Covid-19) sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenazelerinin sıkı önlemler ve kurallar çerçevesinde defin işlemlerinin yapılması "farz-ı kifayedir" denildi.

Diyanet İşleri Bakanlığı (DİB) tarafından gelen yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan tavsiye alınmış olup 22 Mart tarihinde “Salgın Hastalık Durumunda Cenaze Namazı ve Defin İşlemleri” içerikli fetvanın duyurulduğu vurgulandı.

Bahsedilen fetvada, corona virüsün bulaşması tehlikesine karşın yetkililerin uyarılarına göre sıkı önlemler alınıp usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve o şekilde defin işlemlerin gerçekleşmesi gerektiği belirtildi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR

Bilim Kurulu’nda daha önce gündem olan ve corona virüs nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşların cenazelerinin, diğer hastalıklardan hayatını kaybeden kişilerden farklı bir şekilde yapılmasının gerek görülmediği sonucunun çıktığını belirterek, şu şekilde konuşuldu:

“Son dönemde, fetvadaki aslî hükmün dikkate alınmadığı, bunun yerine zarurete istinaden verilen hükümler çerçevesinde cenaze işlemlerinin gerçekleştirildiği yönünde kurulumuza şikâyetler ulaşmıştır. Bu itibarla, din kardeşlerimize karşı dini olarak son vazifemizi yaptığımız unutulmadan Kovid-19 sebebiyle vefat edenlerin cenazelerinin, kurulumuzun asli fetvası doğrultusunda koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi farz-ı kifâyedir. Gerekli koruyucu kıyafet, teknik ekipman ve ehil gassalların bulunmadığı yerlerdeki cenazelerin de bu imkânların bulunduğu gasilhanelere nakledilerek bu dinî sorumluluğun usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililer tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir