Doğa ile dost ekonomik yakıtı keşfetti: O yakıttan işletmede günlük 5 ton üretiliyor!
Ağrı’da yaşayan bir vatandaşın bulmuş olduğu ekonomik yakıt devletin desteği ile günlük 5 tona kadar üretim yapmaya başladı. Kereste tozundan elde edilen bu alternatif yakıt üretimi için fikrini deneyen Recep Tokta 2020 yılında aldığı devlet desteği ile beraber kendi tesisini kurdu.
Pek çok kişinin hayal ettiği ancak eyleme geçiremediği yenilikçi ve orjinal fikirlerin hayat bulma aşamasına çoktan geçen ve büyük bir tesis kuran Tokta herkese örnek olan bir tavır sergiledi. KOSGEB tarafından 2020 yılında hazırladığı projenin kabul edilmesi sonrası kereste tozu ile alternatif bir yakıt üretme sürecini başlattı.
BU YAKIT DOĞAYA ZARAR VERMİYOR!
Recep Tokta atık talaş ve kereste tozunu kullanarak Ağrı il müdürünün de desteğini alıp kendine özel bir sanayii sitesinde Pelet tesisi oluşturdu. Bu sistemde işletmelerden toplanan atıklar tesiste bir araya getiriliyor ve gün içerisinde 5 tona kadar pelet üretimi sağlanıyor.
Pelet maddesi doğaya zarar vermiyor. Yakıt ve geri dönüşüm konusunda da ülkeye ekonomik olarak katkı sağlıyor. Kömürle, fıstık ya da fındık kabuğu ile kıyaslandığında ise pelet yakıt olarak ekonomik oluyor.
PROJE NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Recep Tokta tarafından üretilen katı yakıt pazarlamada da probleme sebep olmuyor. Ağrı il merkezi veya çevre illere satışı kısa sürede sağlanıyor. Tokta ilçede bulunan kalorifer kazanlarında kömür ve fıstık kabuğu yakıldığını ve bunlara alternatif bulmak için bu çalışmayı başlattığını ifade ediyor.
Fikrin ilk oluşum süreci sonrası pelet üretimi tesisin kurulması ve iller arası satışı 3 yıllık bir süreçte hedefe ulaştı. Tokta başarısını ve insanların tavrını şu şekilde ifade etti:
“Pek çok kişi bu fikri anormal karşıladı. Ormanlık bölge değil burası olmaz, dedi. Fakat araştırıldığında aslında yerel esnafın desteği büyük oldu. Olumlu sonuçlar alındı. 3 yıldır bu üretimi yapıyor ve hizmetimizi sunuyoruz. Bölgede talep oldukça fazla. Günlük 5 tona kadar pelet üretimi yapılıyor” dedi.