Gündem

Doğalgaz, Elektrik, Benzin, Motorin Derken; Zam Sırası Sıfır Otomobillere Geldi! Haziran Ayında En Düşük Otomobil Fiyatı Cep Yakmaya Başladı!

Bir süredir yedek parça tedarik sıkıntısı ve yaşadıkları çip krizi nedeniyle zor günlerden geçen otomotiv sanayinde zamlar arka arkaya gelmeye devam ederken; Türkiye’de yaşanan kur artışı nedeniyle zamlar daha da yükselir hale geldi. Öte yandan sıfır otomobillere haziran ayı itibariyle bir zam daha geldi.

Bu ay itibariyle yine zam alan sıfır otomobil fiyatları yüzde 4 ila 10 oranında zamlı fiyatlarından satışa çıkarılmaya başlandı. Böylelikle ÖTV matrahlarında en alttaki dilimde herhangi bir model kalmazken; bu zammın ikinci el piyasasına da yanşamasının beklenildiği öğrenildi.

Otomobillere Yüzde 4 İla 10 Arasında Zam Geldi

Çevreyi kirleten tüm hizmetlerden alınan bir vergi türü olan ÖTV oranları, otomobiller için ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan kararnameyle birlikte yeniden güncellenmişti. Bu kararnameye göre, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen binek otomobiller için uygulanan ÖTV tarifesi yeniden oluşturulmuş ve bu kararla birlikte de matrah eşiği 92 bin TL olan yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan binek otomobillerde, söz konusu eşik 120 bin TL’ye çekilmişti. Yüzde 50 ile yüzde 80 ÖTV oranı arasına aynı kararname ile iki ayrı eşik daha açılırken; bu eşiklerin oranlarında da değişim yaşanmıştı. Bununla birlikte üren çip krizi ve artan kuru farkının da etkisiyle 1 Haziran 202 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla zam yapan otomobil markaları, yüzde 4 ila yüzde 10 oranında bir zamma gitti.

ÖTV Matrahlarında En Alttaki Dilimde Model Kalmadı

Konuyla ilgili yayınlanan son kararnameyle birlikte matrahı 150 bin TL ile 175 bin TL arasında olan gruptaki ÖTV oranı yüzde 80’den yüzde 60’a çekilmiş ve matrahı 175 bin TL ile 200 bin TL arasında olan gruptaki ÖTV oranı ise yüzde 80’den yüzde 70’e indirilmişti. Her ay kur farkı ve değişken etkenler sebebiyle fiyatlarında güncellemeler gerçekleştiren otomobil markaları, son zamla birlikte ÖTV matrahlarında da en alttaki dilimde model kalmadığını ortaya çıkarmış oldu. Yani sıfır otomobillerin piyasa değeri en az 150 bin TL ve üzerine bu zamla birlikte çıkmış oldu.

İlgili Makaleler