Ekonomi

Doğalgaza indirim geliyor! Bakan Dönmez açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de 405 milyar metreküp doğal gaz müjdesi sonrasında vatandaşlar doğal gaza indirim gelip gelmeyeceğini merak ediyorlardı. Beklenen açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘den geldi. Bakan Dönmez doğal gaza ilişkin açıklamalarında, “Vatandaşa daha ucuza gaz verme imkânımız olacak” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz’de 405 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğinin müjdesini vermişti. Bu kapsamda vatandaşlar indirim açıklamasının yapılıp yapılmayacağını merak ediyorlardı. Konuya ilişkin olarak Bakan Dönmez flaş bir açıklamada bulundu.

Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında incelemelerde bulunan Bakan Dönmez, doğal gazın 2023’ten itibaren Tuz Gölü’nde depolanacağını belirttiği açıklamasında “Yaz aylarında doğalgaz fiyatları spot piyasalarda nispeten daha düşük seyrediyor. O dönemde fiyat avantajını kullanmak için yazdan ucuza aldığımız gazı depolayarak vatandaşımıza gazı daha ekonomik olarak temin etme imkânına kavuşacağız.” İfadelerini kullandı.

İşte Bakan Dönmez’in doğal gaza ilişkin açıklamaları

BOTAŞ özellikle son yıllarda doğalgaz altyapısını güçlendirmek için birçok proje başlattı. Bunlardan bir kısmı hayata geçti. Mobil LNG gazlaştırma tesislerimiz, FSRU diye adlandırdığımız proje hayata geçti. Bunlardan biri İzmir, diğeri de Hatay Dörtyol’da. Tuz Gölü’nde 1.2 milyar metreküplük bir doğalgaz depolama projemiz var. Kalan 6 kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini an itibarıyla başlatıyoruz.

2023’te 1.2 milyar metreküplük kapasiteyi, 5.4 milyara çıkaracağız. Silivri’de de yaklaşık 3 milyar metreküplük doğalgaz yeraltı depolamamız var. Orayı da 4.5 milyar metreküplere çıkartacağız. Bu iki proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız.

Şu anda Filyos’ta Fatih Sondaj Gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. Muhtemelen 1-2 Kasım gibi de ikinci sondaj noktasına Türkali-1 adını verdiğimiz sondaj noktasına gidecek

İlgili Makaleler