Dolar 18 TL Olursa Eylem Planı Hazır! Ünlü Ekonomist Yapılacaklar Listesini Açıkladı!
Türkiye’de son dönemde baskılanan döviz kurlarında hareketlilik yeniden başladı. Dolar kurunu yakından takip eden yatırımcı ve vatandaşlar kritik süreçte neler yaşanacağını merak ediyor. Bu süreçte ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, köşe yazısında döviz kurlarındaki hareketlilik hakkında önemli açıklamalar yaptı. Dolardaki yükselişin yeniden hız kazanmasıyla birlikte ekonomi yönetiminin yapabileceği senaryolara değinen Aktaş, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hazırladığı eylem planına değindi.
Son dönemde dolar kurundaki kademeli yükseliş hareketi dikkatlerden kaçmazken, vatandaşlar piyasada nelerle karşılaşabileceğini merak ediyor. Bu süreçte ABD Merkez Bankası Fed’in faiz kararından sonra dolardaki yükseliş trendi sürüyor. Dolar kuru 16 TL’ye dayanarak 18 TL’ye göz kırptı. Geçtiğimiz Aralık ayında 18 TL’ye kadar tırmanan dolar, ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduat çıkarmasıyla birlikte 12 TL’ye kadar gerilemişti. Bu mevduat sistemine rağmen doların 18 TL’ye ulaşması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Maliye Bakanı Nebati’nin nasıl hareket edeceği merak konusu oldu.
“Dolar İçin Süre Azalıyor”
Çıkmak bir sokakta ilerliyoruz diyerek sürenin azaldığını kaydeden ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, köşe yazısında şunları söyledi: “Ya bir şekilde döviz bulunacak ve kurun yeniden tırmanması önlenerek enflasyonun hiç olmazsa aralıktan itibaren düşmesi sağlanacak. Ya da döviz bulunamazsa durumun daha da kötüye gideceği dikkate alınarak seçimin öne çekilme ihtimali doğacak.” Dövizin 18 TL’ye çıkması durumunda üç farklı seçenek bulunduğunu söyleyen ünlü ekonomist önemli açıklamalarda bulundu.
Dolarda Yeni Eylem Planı
Ekonomist Aktaş, “Artık maliyeti ne olursa bize nefes aldıracak bir dış kaynak bulunabilirse kurun çok artması önlenir, hatta bir miktar da gerileme sağlanabilirse şahane olur ve seçime kadar idare edilir. Tabii ki tercih edilen budur.” ifadeleri ile uygulanması gereken ilk seçeneği özetledi. Ekonomi yönetiminin ikinci seçeneğini açıklayan Aktaş, “Dış kaynak bulunamazsa, yerleşikler de yeniden dövize yönelmeye başlarsa, (nitekim bunun işaretleri alınıyor) bu durumda yol zorunlu olarak kısaltılır, yani seçim öne alınabilir. Çünkü her geçen gün artan olumsuzlukla bir yıl sonrasının ekonomik tablosu bugünkünden kötü olacaktır. En az kötü tercih edilir.” ifadelerini kullandı.