Ekonomi

Dolar Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor! 1 Dolar Neredeyse 16 Türk Lirası Oldu! Bankacılık Sektörü Endişeli!

10 gündür aralıksız bir şekilde artmaya devam eden dolar fiyatları, haftanın son işlem gününde 15,98 TL seviyesine geldi. Kur politikalarının sürdürülebilirliği sorgulanmaya başladı.

10 gündür aralıksız bir şekilde artmaya devam eden dolar/TL yaklaşık olarak 16 seviyesine geldi. Kamu kontrollü kur politikası başta olmak üzere, ekonomi politikalarının sürdürülebilir olup olmadığı herkesin en merak konusu oldu.

Ay Başından Beri Yaşanan Değer Kaybı Yüzde 8 Oldu

2021 yılının aralık ayında meydana gelen dolar kurundaki sert çıkışın bir benzerinin yaşanması, piyasalardaki ana beklenti olarak karşımıza çıkmıyor. Yine de mayıs ayı başından bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 8 seviyesine yaklaştı ve bu kaybın daha ne kadar devam edeceği, bu değer kaybına kamu tarafından bir müdahale yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konuların başında yerini aldı.

Mayıs ayının ilk günlerine kadar, bir dolar fiyatı 14,5 – 15 TL bandı arasında değerlenerek yatay bir şekilde hareket ediyordu. Daha sonra, mayıs ayının ilk günlerinden bu yana aralıksız bir şekilde artışa geçen dolar kuru 15,98 TL seviyesini aştı ve neredeyse 16 Lira seviyesinden değerlenmeye başladı.

Bankacılık Sektöründe Büyük Endişe

Dolar kurunda meydana gelen bu artış, bankacılık sektöründe endişelere yol açtı. en çok merak edilen konuların başında ise, kısa vadeli yüksek getirili bono ya da enflasyona endekslenmiş tahvil gibi ürünler getirilerek hali hazırda çok yüksek seviyelerde olan dolar talebinin düşürülmesinin sağlanıp sağlanmayacağı oldu.

Bu gelişmeler doğrultusunda, en çok takip edilen ürün ise enflasyon korumalı tahvil oldu. Hazine tarafından ihraç edilmesi gündemde olan bu ürünün yatırımcılar tarafından cazip görülmesi durumunda, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından bir kaçışa sebebiyet verebileceği düşünülüyor. Bu da bankacılık sektöründe büyük bir endişe yaratıyor.

İlgili Makaleler