Ekonomi

Ek Göstergenin Ardından Sıra EYT’ye Geldi! Bakan Bilgin Açıkladı: “Dosya Dosya Hepsi Önümüzde!” İşte EYT’de Son Durum…

Bir süredir hazırlıkları devam eden 3600 ek göstergenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmaya hazır hale getirilmesinin ardından sözleşmeli memurlara ilişkin yapılacak olan yeni düzenleme ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin gelecek olan yeni düzenleme gündeme gelmeye başladı. Az önce konuya ilişkin açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, iki mesele ile ilgili de müjde verdi.

Ele alınan 3600 ek göstergenin kapsamını oldukça geniş tutan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu kez sözleşmeli memur meselesine eğilmeye başladı. Sözleşmeli memurlara ilişkin yeni düzenlemenin temmuz ayı içerisinde taslak olarak ortaya çıkması beklenirken; bu düzenlemenin hemen ardından ise EYT düzenlenmesinin ele alınacağı öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, net konuştu.

Bakan Bilgin’den Sözleşmeli Memur ve EYT Mesajı

Sözleşmeli memurlara yeni hakların verilmesine ilişkin yapılacak yeni yasal düzenlemenin ardından ele alınması beklenen EYT’lilere ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir etkinlikte beklenilen tüm düzenlemelere ve ara zamlara ilişkin konuştu. Konuyla ilgili açıklamalarında Bakan Bilgin; “Çalışanlarımızı koruyacağız, emekçilerimizi koruyacağız. Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece memurların, işçilerin değil emeklilerle ilgili de çalışmalarımız var. 3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde” ifadelerine yer verdi.

EYT’de İki Ayrı Formül Masada

Şu ana dek iki ayrı formülün ele alındığı EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan ancak yaşı bekleyen SSK’lıları yani 4A hizmet dökümüne tabi olanları kapsa da yeni düzenlemeyle birlikte 4B yani Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan ve girişi yine 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan esnaf ile 4C yani Emekli Sandığı hizmet dökümüne tabi olan memurların da düzenleme kapsamına alınması bekleniyor. Kısmi emeklilik olarak da formüle edilen 3600 günden emeklilikte 3600 gün prim doldurulmasının yanı sıra 15 yılın geçmesi, 3600 gün prim olması, yıl çalışma şartı da aranıyor. Aynı zamanda kadınlarda en az 50, erkeklerde ise en az 55 yaşına gelmek bu emeklilik türünde şart koşuluyor. Yeni yasa düzenlenmesinin yaş şartını esnetmesi de gündemde bulunuyor. Bunun yanı sıra farklı prime sahip olan ve emekliliğini bekleyen vatandaşların sahip olduğu prim kapsamında yaşa bakılmadan emekli edilmesi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerine çalıştığı konular arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler