Ekonomi

2020 Asgari Ücret için Düşünülen En Düşük ve En Yüksek Zam Oranları

2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. 7 milyon çalışanın aylık kazancını belirleyecek olan asgari ücret zam oranları için komisyon masasında bazı oranlar bulunuyor. 

Kamuilanlari.com olarak daha önceden yapmış olduğumuz asgari ücret haberlerimizde bu oranları sizlere aktarmıştık. 

Bu haberimizde de siz okuyucularımız için Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ele alınması beklenen en düşük ve en yüksek zam oranlarını aktarıyoruz. 

2020 YILI ASGARİ ÜCRETİ İÇİN EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK ZAM ORANLARI

2020 yılı asgari ücret zam oranları en az 4 toplantı sonrası belli olacak. Öncelikle işverenler ve hükümet işçi tarafından biraraya gelecekler. Bunun ardından işçiler ve hükümet işverenler ev sahipliğinde gerçekleştirilecek görüşmede yer alacaklar. Bundan sonra hükümetin ev sahipliğinde işçi ve işverenler toplanacak. Bunun ardından ise karar toplantısı yapılacak. Bu toplantıda ortak bir rakamda anlaşılırsa işçilerin zam oranı açıklanacak. Peki ama işçiler için en düşük ne kadar maaş öngörülüyor? İşte o rakamlar;

En Düşük Zam Oranı

Asgari ücret için bu zamana kadar gündeme gelen en düşük zam oranı yüzde 8.5. Bu oran Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı pakette yer alan asgari ücret detayı. Maliye Bakanı Albayrak enflasyon oranlarına ilişkin hedeflerinde 2020 yılı için yüzde 8.5 öngörüsünde bulundu. Bu hedefe göre asgari ücrete zam yapılırsa maaşlar 171 TL artar ve asgari ücret 2 bin 192 TL olarak ödenir. 

En Yüksek Zam Oranı

Bu konuda ekonomistler değerlendirmelerini enflasyon oranlarına göre yapıyorlar. Ancak refah payı konusunda tedirgin davranan uzmanlar en yüksek zam oranı yüzde 15 ile yüzde 20 bandında görüyorlar. Ancak geçen sene yapıla yüzde 26’lık zam nedeniyle bu yıl ki zam oranının yüzde 20 seviyesine çıkması beklenmiyor. Ortak kanı ise yüzde 15. Asgari ücrete yüzde 15 zam yapılırsa maaşlar 303 TL artar ve asgari ücret 2 bin 323 TL olur. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir