Ekonomi

2020 Asgari Ücret Zam Oranı için İşveren ve Hükümetin Dosyasında Yer Alan Tüm Teklifler

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret maaşlarına yapılacak zam oranında. Öyle ki asgari ücrete yapılacak zam oranı 7 milyon vatandaşı direkt etkileyecek. Çalışma hayatında yer alan 20 milyona yakın vatandaşın maaşları yada ek ödemeleri de asgari ücret ile değişecek. 

Türkiye geneli çalışma hayatında yer alan hemen hemen herkesi ilgilendiren asgari ücret zam oranına ilişkin ise bazı rakamlar konuşulmaya başlandı. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN BAZI RAKAMLAR KONUŞULMAYA BAŞLANDI

2020 yılında bir senelik süre boyunca asgari ücretle çalışan vatandaşların alacakları maaş görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. 

Bu görüşmelerde işçi temsilcileri, işveren temsilcileri ve hükümet olacak. En az 4 toplantı gerçekleştirecek olan komisyon ya geçen sene olduğu gibi ortak karar alıp bunu vatandaşlara duyuracak yada konu hakem heyetine iletilecek. 

2020 yılı asgari ücret zam görüşmelerinde süreç bu şekilde ilerleyecek ancak merak edilen konu kim hangi oranda zam istiyor yada veriyor. 

İŞVEREN VE HÜKÜMETİN MASASINDA OLAN RAKAMLAR

Asgari ücret zam oranının bu denli önemli olmasının en büyük nedeni, çalışanların yalnızca yılda bir defa zam alması. Memurlar, kamu işçileri veya sözleşmeli personellerin maaşlarına her 6 ayda bir zam yapılıyor. 

Asgari ücret için yapılacak tek seferlik zam vatandaşların bir yıllık gelirlerini kesinleştirmiş olacak. Bu kapsamda bir yıllık süreç için konuşulan rakamlar şunlar;

Asgari Ücret için Elde Olan Oranlar

Yüzde 8 Zam: Memurlara 2020 yılında yapılacak sabit maaş zam oranı. Asgari ücret bu zam ile 2 bin 181 TL olur.

Yüzde 8.5 Zam: Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomi programında yer alan 2020 enflasyon hedefi: Maaşlar 172 TL artışla 2 bin 192 TL olur.

Yüzde 10 Zam: Memur maaş zammı artı enflasyon farkı beklentisi: Bu zam oranı verilirse asgari ücret 2 bin 222 TL olur.

Yüzde 12 Zam: 2019 yılı enflasyon hedefi ve kamu işçilerine verilen zam oranı: Asgari ücret bu zam ile 2 bin 2 bin 262 TL olur.

Yüzde 13.96 Zam: TCMB enflasyon beklenti anketi sonuçları: Bu zam oranıyla maaşlar 2 bin 301 TL olur.

Yüzde 15 Zam: Enflasyon rakamları artı refah payı: Bu zam ile maaşlar 2 bin 323 TL olur.

Kamuilanlari.comÖZEL Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir