Ekonomi

2020 Asgari ücret zammı ne kadar olacak? AGİ ve Asgari ücret zam oranları ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret ile çalışmak bu zamanda iyiden iyiye zorlaşmış durumda. Asgari ücretle çalışanlar 2020 yılı yaklaşırken asgari ücrete gelecek zam oranlarını merak etmeye başladı. Ekim ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde gündemdeki konular arasında asgari ücret görüşmeleri bulunuyor. Milyonlarca vatandaş Ocak ayındaki maaş zam oranını merak ediyor. Peki, AGİ ve Asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2020 yılı Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? İşte merak edilen detaylar.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Son zamanlarda yapılan zam haberlerinin ardından asgari ücretle çalışanlar kendi maaşlarına yapılacak olan zam oranı ne kadar olacağını şimdiden araştırıyor. Asgari ücret ile çalışanların en fazla merak ettiği konuların başında gelen asgari ücret zam oranlarının açıklanacağı tarih ise her yıl olduğu gibi Aralık ayında olacağı tahmin ediliyor.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN?

Asgari ücret belirleme Komisyonu görüşmeleri sonrasında açıklanması beklenen asgari ücret zam oranın, komisyon tarafından görüşülecek zam oranlarını karar verilmesinin ardından açıklanacağı ön görülüyor. Asgari ücrete yapılacak zam oranı açıklamasının Aralık ayında yapılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI NE KADAR OLACAK?

Bu yıl açıklanacak zam oranı ile birlikte şuanda 2 bin 20 TL olan asgari ücretin aratacağı ve gelecek zamla birlikte AGİ oranlarının da değişeceği aktarıldı. Uzmanlar bu yıl enflasyon rakamlarına göre asgari ücret zam oranın en az yüzde 15 olması beklentisinde olduklarını açıkladı.

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı yılın ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon rakamlarıyla belirlenecek. Zam miktarının Aralık ayında netleşmesi bekleniyor. Asgari ücret 2018 yılında 1.603,12 TL’ydi. 2019 yılında %26,05 oranında zam yapılmış ve asgari ücret, Net 2 bin 20 TL, Brüt ise 2.558 TL olmuştur.

AGİ’DEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlandırılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destek primi ödeme suretiyle çalışanlar da faydalanabilmektedir.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Asgari ücret görüşmelerinden çıkacak olan zam oranı milyonlarca asgari ücretle çalışanı ya sevindirecek ya da hüsrana uğratacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da asgari ücret görüşmelerinde kimler olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında;

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
-Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,
-Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşur.
Komisyonun sekreterya ve raportörlük hizmetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Raportörler, altı kişiyi geçmemek üzere Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendirilir.

2019 ASGARİ BRÜT VE NET ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yeni yılda bekarlar için AGİ 191.85 TL

Evli ve eşi çalışmayan: 230.22 TL
Evli ve eşi çalışmayan 1 çocuklu: 259.00 TL
Evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu: 287.78 TL
Evli ve eşi çalışmayan 3 çocuklu: 326.15 TL

Evli ve eşi çalışan: 191.85 TL
Evli ve eşi çalışan 1 çocuklu: 220.63TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir