Ekonomi

2020 İşsizlik maaşı ne kadar olacak? İşsizlik ödeneği başvuru şartları neler?

Milyonlarca vatandaşın bazen iş ortamında bazen de iş arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar işlerinden olmalarına neden oluyor. İşverenlerin haksız yere işten çıkardığı işçiler, işveren kaynaklı sorunlardan dolayı işten çıkan çalışanlar da işsiz kalmalarının ardından hemen ilk iş olarak Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından verilen işsizlik maaşına başvuru yapıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI MERAK KONUSU OLDU!

İş arama sürecinde vatandaşları destekleyen İŞKUR’un 2020 yılında işsizlik maaşına zam yapıp yapmayacağı ve başvuru şartlarında değişiklik olup olmayacağı merak konusu oldu. İşçiler tarafından en fazla merak edilen konuların başında işsizlik maaşına yapılması beklenen zam oranı oldu. Kamuilanları.com olarak işsizlik maaşı hakkında merak edilen konular haberimizin detayında yer alıyor.

İş sözleşmesinin sona ermesinin ardından işsizlik maaşından yararlanmak isteyen işçilerin en fazla merak ettiği konuların başında gelen bir başka konu da işsizlik maaşı oldu.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMANIN ŞARTLARI

Haksız nedenle işten çıkarılmış olmak

İstifa etmiş olmamak veya haklı nedenle yani maaş ödenmediğinden dolayı istifa etmiş olmak,

İş sözleşmesinin feshedilmesinden önce, son 120 gün hizmet akdine sahip olmak.

İş sözleşmesinin feshedilmesinden önce, son 3 yıl içinde en az 600 gün süre işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması.

İş sözleşmesinin feshedilmesinden sonra, 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik olarak başvurmak. Otuz günden sonra da başvurmak mümkün ancak bu durumda gecikilen süre kadar eksik maaş ödenmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşinden olan vatandaşların merak ettikleri ve ilk başvuru yaptıkları işsizlik maaşı, sigortalı olarak çalışan işçinin 4 aylık prime esas kazançları göz önünde bulundurularak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. İşsizlik maaşı ödeneğinin miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’nini ise geçmemektedir. Ayrıca işsizlik maaşı alacak olan vatandaşların maaşlarına damga vergisi hariç hiçbir vergi kesintisi olmamaktadır.

2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK? İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM YAPILACAK MI?

Enflasyon rakamlarına göre yapılan asgari ücret zammı ile birlikte işsizlik maaşı da asgari ücrete göre değiştiği için işsizlik maaşının da oranları değişecektir. 2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam, işsizlik maaşlının da değişmesini sağlayacak. Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa işsizlik maaşına da o oranda zam yapılmış olacak.

İŞSİZLİK MAAŞINA NASIL BAŞVURULUR?

İşsizlik maaşına başvuru yapacak kişiler şahsen ya da www.iskur.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi- linkleri üzerinden başvuru yapabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir