Ekonomi

4/D’li Taşeron İşçilere Asgari Ücret Zammı Olacak Mı? Ek Ödeme Alabilecekler Mi?

Çeşitli kurum ve kuruluşlarda istihdamı sağlanan binlerce taşeron işçi, asgari ücret zammı ve gelecek ek ödemelerden yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyor.

4/D’li taşeron işçilerin beklediği asgari ücret zammı ve ek ödeme için ise üzen bir haber geldi. Gelen habere göre taşeron işçiye maaş zammı da hedef enflasyona göre şekillenecek. İşçilerin kadroya alınmasından hemen sonra YHK kararına devam etti ve yüzde 4+4 maaş zammı aldı. Taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret miktarında zam yapılması konusunda da henüz bir açıklama gelmese de toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşların asgari ücret seviyesine çekileceği belirtildi.

YENİ ZAM ORANLARINDA SON DURUM NE?

Taşeron işçiler ile kamuya geçen işçilerin maaş zamlarının belirlenmesi için 2020 yılında görüşmeler sağlanacak. Yapılacak görüşmelerde ise işçilerin maaş zammı hedeflenen enflasyon oranına göre olacak. 

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI UYGULANACAK MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret seviyesinde zam geleceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Bu gibi kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TAŞERON İŞÇİYE EK ÖDEME VAR MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesi’nden geldi. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı’na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi’ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

ENFLASYON ZAMMI DETAYLARI

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabilecekler. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK’de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

Yüksek Hakem Kurulu‘nun almış olduğu karara göre, kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari ücret artışını taşeron işçilere yansıtıp yansıtmayacaklarını soran belediyelere iki farklı görüş verdi. İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

4D’Lİ TAŞERON İŞÇİYE İLAVE TEDİYE İKRAMİYE ÖDEMESİ

İkramiye ödemesinden yüzde 15 sigorta primi ve yüzde 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılmasının yanısıra, Damga Vergisi kesintisi de yapılıyor. 4/D’li işçiler toplu sözleşmede yer alan 10 günlük ikramiyeyi bu yılın ocak ve temmuz aylarında aldılar. Belediye şirketlerine geçen işçilerin ayrıca ilave tediye ödemesi alma imkanları bulunmuyor.

TAŞERON ŞİRKETLERDEN KADROYA GEÇTİLER

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosuna geçiş yapan işçiler YHK toplu sözleşme hükümlerine göre ücret alıyorlar ve buradaki 2020 yılı sonlarına kadar alacakları zam oranı yıllık yüzde 4+4 şeklinde düzenlenmiş ve TÜİK’in geçen yıl açıkladığı %26’lık enflasyonun çok gerisinde kalmıştı. Özlük ve mali haklarında da kamuda kendileri gibi çalışan diğer işçilerden farklı hükümlere tabi olan işçiler bu yıl yapılacak TİS görüşmelerinde kendilerinin de kamu işçileri TİS hükümlerine dahil edilmesini istiyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir