Ekonomi

Asgari ücret ne kadar olacak? 2020 Asgari ücret zam oranı açıklandı mı? Asgari ücret görüşmeleri ne zaman?

Asgari ücret ile çalışanların şu sıralar en çok merak ettiği konuların başında asgari ücrete yapılacak zam oranı geliyor.

Her yıl enflasyon rakamlarına göre belirlenen asgari ücret zam oranı bu yıl ne kadar olacağı ise merak konusu oldu. Bundan dolayı da asgari ücret ile çalışanlar gelecek zam oranlarını araştırıyor.

Asgari ücrete gelecek zam oranlarının yanı sıra merak edilen konuların başında bir de asgari ücret üzerinden kesilen vergi kesintileri geliyor. 

İŞTE YIL YIL ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN YAPILAN VERGİ KESİNTİLERİ:

ASGARİ ÜCRET VERGİ KESİNTİLERİ KALDIRILACAK MI?

Asgari ücret üzerinden alınan vergi kesintileri yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yıl toplamda 729 TL’ye ulaşmış durumdadır. Asgari ücret ile çalışanlar ise bu vergi kesintilerinden 358 TL SKK Primi ödemesi, 25 TL işsizlik fonu kesintisi, 326 yüzde 15 Gelir vergisi ve 19.50 Lira damga vergisi ödüyor. Bunun yanı sıra asgari ücret ile çalışanların talebi ise SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında kalan vergi kesintilerin kaldırılmasıdır. Bu talep dikkate alınıp vergi kesintileri olmazsa asgari ücrete yapılacak 2020 zam oranın üzerine ek 345 TL daha zam yapılmış olacak. Bu da asgari ücret ile çalışanları bir hayli sevindirecek. Şu anda ise bu durum hakkında herhangi bir gelişme bulunmuyor. Kamuilanları.com olarak asgari ücret vergi kesintileri konusunda son dakika gelişmesi yaşandığı takdirde sizlerle payalaşacağız. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile çalışanlar 2019 yılının ocak ayında yüzde 26 zam almış ve asgari ücret 2 bin 20 TL’ye yükselmişti. 2020 yılında ne kadar zam verileceği ise merak konusu oldu.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?

Asgari ücret görüşmelerinden çıkacak olan zam kararı milyonlarca asgari ücret ile çalışanı ya sevindirecek ya da mutsuz edecek. Kamuilanları.cım olarak yaptığımız araştırmalara göre 2020 yılında da her yıl olduğu gibi asgari ücret görüşmelerinde kimlerin olduğunu sizler için bulduk. İşte asgari ücret görüşme komisyonunda yer alacak üyeler;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında;

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,

-Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,

-Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşur.

Komisyonun sekreterya ve raportörlük hizmetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Raportörler, altı kişiyi geçmemek üzere Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendirilir.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN?

Asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlaması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir