Aşırı avlanma hamsiyi tehlikeye atıyor

Son yıllarda balıkçılıkta gelişen avlanma yöntemleri sebebiyle hamsinin geleceği tehlikeye girdi. Önceki yıllarda tekne sayısının ve fabrikalaşmanın az olması nedeniyle balık avcılığı uzun süre alıyordu. Oysa şimdilerde yöntemlerin gelişmeiyle aylar süren balık avcılığı bir ayda tamamlanıyor. Bu durumda hamsinin geleceğini risk altına alıyor. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Oğuz, ”Önceki yıllarda tekne sayısı az olduğu için avlanmak Mayısa kadar uzun sürerdi. O zaman yasaklar Mayıs’a kadardı. Sonrasında Nisan 15’e çekildi. Şimdiki yıllarda kapasite, tutma gücü, fabrikalar arttı. Dolayısıyla avlanma arttığı için avlanmalar 1 aya düştü. Şimdi hamsi bitti, Gürcistan’a gidecekler. Arkadaşlar ‘Biz tutmazsak Gürcistan tutacak, Abhazyalılar tutacak’ diyorlar fakat onların tutma şansı yok yine biz gidip tutacağız. Onlarda yeterli bir tekne araç gereç yok. Avlanma potansiyeli fazla eskiden 11. ayın 20’sinde hamsi numunesi gördüğümüzde sevinirdik hamsi geliyor diye şimdilerde gelmeden tutmaya başlıyoruz” dedi.

Oğuz, bu durumun önüne geçilmesi için av yasağının erken bir tarihe çekilmesi gerektiğini vurguladı. Normal şartlarda 15 Nian’da başlayan av yasağının 1 Nisan’a çekilmesi gerektiği vurgulandı. 

Balık ihtiyacı çifliklerden karşılanıyor

Önceki aylarda dikkat edilen TÜİK verilerine göre, denetimsiz avcılık yüzünden balık ihtiyacını artık çiftliklerle karşılandığı görülüyor. 2018 yılında su ürünleri avcılığı 2018 yılında yüzde 11.4 azalırken, yetiştiricilik yüzde 13.8 artış oldu.

Exit mobile version