Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Süreli Sözleşmeli Personele Müjde: Hak Kaybı Bitecek!

Makyöz, kuaför, senarist gibi 10 bin çalışan hak kayıplarının olduğunu çeşitli platformlarda dile getiriyor. Durumun iyileştirilmesi için başlıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a talepte bulunuyorlardı. Talepleri karşılığını buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yıllardır kadro, maaş ve sosyal güvencesi olmayan süreli sözleşmeli personellerin sosyal haklarına kavuşacağı müjdelendi.

SSP’Lİ SOSYAL HAKLARINA KAVUŞUYOR!

Devlet Opera ve Bale, Devlet Tiyatroları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Sinema Genel Müdürlüğü çalışanı yılbaşından itibaren sözleşmelerini imzalayabilecek. 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile mağdur tek bir sanatçı kalmazken, bu kapsamdaki çalışanların sigortaları 30 gün üzerinden yatacak, kıdem tazminatları birikecek ve izin hakları olacak. Konuyla ilgili gelişmeleri açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu çok eski bir konu, bakanlığa gelir gelmez kangren haline gelmiş bu işe sahip çıktım. Çalışmamızı Külliye’ye sunduk ancak Sayın Cumhurbaşkanımız, diğer bakanlıkların benzer durumdaki personelleri için genel bir düzenleme hazırlanması talimatını verdi ve artık sona geldik” dedi.

TOPLAM 16 BAKANLIKTA HAREKETE GEÇİLDİ

Sabah Gazetesi’nde bugün yer alan habere göre; toplam 16 bakanlıkta görev yapan süreli sözleşmeli personelin artık sözleşmeli personel hale geleceğini söyleyen Bakan Ersoy, “Bununla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelik çıktı. Yılbaşına yetişeceğini ön görüyoruz. 1 Ocak’tan itibaren personel maaş hesaplamaları bu sisteme göre yapılacak. 1 Ocak’tan itibaren kadro ve hak kayıplarını çözülecek sistemin hayata geçeceğini düşünüyoruz çünkü bütçe hesaplamalarımızı da ona göre yaptık” şeklinde konuştu.

SÖZLEŞMELİ OLACAKLAR

Yönetmelikte Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ndeki personelin “sözleşmeli” olarak kadroya alınması öngörülüyor. SSP’liler, halen yevmiyeli, kısmi zamanlı ve iş başı şeklinde çalışıyor.

SÜRELİ SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANIN TAM ZAMANLI ÇALIŞMASI SAĞLANACAK

Kasım 2019’da yayınlanan 375 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen SSP’li personelin çalışma koşulları, sözleşmeleri ve istihdamlarına yönelik konuların netleştirilmesi gerekiyordu. Ocak’ta hayata geçecek yeni düzenleme ile süreli sözleşmeyle çalışan personelin tam zamanlı çalışması sağlanacak.

SSP NEDİR? SÜRELİ SÖZLEŞMELİ NE DEMEK?

Günümüzde iş sözleşmelerinin “Belirsiz Süreli” olmaları esastır. Ancak İş Kanunu işçi ve işverene belli şartlar ve kısıtlamalar doğrultusunda “belirli süreli” sözleşme yapma imkânı da tanımaktadır.

Belirli süreli sözleşmeler 4857 sayılı İş Kanunu Madde 11’de;

• Belirli süreli işlerde
• Belli bir işin tamamlanması
• Belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir”

şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere tarafların belirli süreli sözleşme yapma serbestisi kanun ile sınırlandırılmıştır. İstisnai durumlarda yapılabilen bir sözleşmedir.

Belirli süreli olarak düzenlenen bir sözleşmenin kanunen geçerliliğinin olması için bazı şartlar söz konusudur. Bunlar; Belirli bir görev tanımı, objektif neden ve süresi belirli bir sözleşmenin yazılı olarak yapılmasıdır.

Bahsedilenin aksine,objektif bir neden varlığı söz konusu değilse, süre öngörülebilir değil ve açık olarak belirtilmemiş veya yuvarlak ifadelere yer verilmişse, yazılı olarak düzenlenmemişse, işçi sözleşmesinin “belirli süreli sözleşme” olduğu konusunda bilgilendirilmemişse ve sözleşmede işçinin görev tanımına yer verilmemişse sözleşme geçerliliğini kaybeder ve belirsiz süreli sözleşme olarak dikkate alınır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir