Ekonomi

Enflasyon Hedeflerine Göre 2020 Asgari Ücret Zam Oranı ve AGİ Ödemeleri

Asgari ücret aylık maaşlarına yapılacak 2020 yılı Ocak zammı milyonlarca vatandaşı etkileyecek. 

Asgari ücretle çalışanları direkt olarak etkileyecek zam oranları, asgari ücretle çalışmayan vatandaşların maaşlarına yapılacak zam için örnek olacak. Ayrıca asgari ücret zam başta asgari geçim indirimi olmak üzere çok ek ödemeyi doğrudan etkileyecek. 

Bu kapsamda oluşacak faktörlere göre asgari ücret zam oranı ve AGİ ödemelerine ilişkin ayrıntıları haberimizde detayları ile ele aldık. 

GÜNCEL AGİ ÖDEMELERİ

Asgari Ücret maaş zammından önce şuanda vatandaşlara ödenene AGİ ödemelerini sizlere aktarıyoruz. 

Çalışma hayatında yer alan vatandaşların evli, bekar ve çocuklu olma durumuna göre değişen AGİ ödemelerinde tablo şu şekilde;

Bekar, eşi ve çocuğu olmayan çalışan için AGİ ödemesi 191 TL, Evli eşi çalışmayan çalışan için 230 TL, Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu çalışan için 259 TL, Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu çalışan için 289 TL, Evli eşi çalışmayan 3 veya daha fazla çocuklu çalışan için 326 TL . Bunun yanında Evli eşi çalışan için güncel AGİ tutarı: 191.85 lira TL, Evli eşi çalışan 1 çocuklu çalışan için 220 TL, 2 çocuklu 249 TL, 3 çocuklu 287 TL. 

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAM ORANI

Asgari ücrette yaşanacak olan maaş zammı başta AGİ ödemeleri olmak üzere çok sayıda kalemde yapılan ödemeleri etkileyecek. Zira çok sayıda yardım ödemesi, destek ödemesi, ikramiye ve diğer ödemeler asgari ücret endeks alınarak belirleniyor. 

Enflasyon verilerine Göre;

Asgari ücretle çalışan vatandaşlara 2020 yılında; 

Maliye Bakanlığı’nın 2020 yılı enflasyon hedeflerine asgari ücrete yüzde 8.5 zam yapılabilir. Eğer zam görüşmelerinde 2019 yılı enflasyon oranları esas alınırsa görüşmelerden yüzde 12 zam kararı çıkabilir. TCMB’nin enflasyon beklentisine göre ise asgari ücrete yüzde 13.96 oranında zam yapılabilir. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir