Ekonomi

Eski Disk Başkanı Kani Beko’dan flaş asgari ücret açıklaması!

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret zammı ile ilgili olarak bütçe görüşmelerinin devam ettirildiği TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko asgari ücret hakkında açıklamalarda bulundu.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE VEKİLLERE KIRMIZI KART GÖSTERDİ

Bütçe görüşmelerinde hazırlanan bütçeyi kabul etmediklerini belirten Beko, “Bu bütçede işsizler yok, bu bütçede memurlar yok, bu bütçede işçiler yok, köylüler yok, çiftçiler yok, emekliler yok, engelli vatandaşlarımız bu bütçede yok, öğrenciler yok, dullar ve yetimler yok. Bütçe ayrılmadığı için, bu bütçe halkın değil, sarayın bütçesi olduğu için bu bütçeye hayır diyoruz ve kırmızı kart gösteriyoruz. ” diyerek Meclis’te vekillere kırmızı kart gösterdi.

10 MİLYON KİŞİ ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞIYOR!

Asgari ücret ile 10 milyona yakın işçinin çalıştığını belirten Beko, “10 milyona yakın işçi kardeşlerimizin ailelerini de katacak olursanız en az 50 milyona yakın insan var. Bu aileler bizlerden insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek, hak ettikleri bir maaş bekliyorlar. Sayın Çalışma Bakanımız burada Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’dan söz etti. Ben yedi yıl DİSK Genel Başkanlığı yaptığım dönemlerde ILO’da görev yaptım. Dolayısıyla ILO der ki: “Asgari ücret tespit edildiğinde en az 4 kişilik bir aileyi baz alın.” Ama Türkiye’ye geldiğimizde Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 işçiyi baz alarak hesap yapmaktadır yani siz 10 milyona yakın asgari ücretli arkadaşımız sanki hepsi bekârmış gibi hesabı böyle yaparsanız 10 milyona yakın asgari ücretli arkadaşımızı ve kardeşimizi yoksulluğa atmış olursunuz.” dedi.

BEKO asgari ücretin yanı sıra Asgari Geçim İndirimi ile ilgili olarak şunları söyledi:

Bir başka şey: Asgari ücretliden 30 milyar vergi alıyorsunuz ama işverenlere de 176 milyar vergi muafiyetinde bulunuyorsunuz. AGİ dediğimiz asgari geçim indirimini ben anlamakta güçlük çekiyorum. Asgari ücretin içinde AGİ’nin ne işi var? AGİ derhâl asgari ücretin içerisinden çıkarılması gerekir diye düşünüyorum.

Sevgili arkadaşlarım, değerli milletvekilleri; Türkiye’de işçiye ayrı, memura ayrı asgari ücret olmaz. Memurlara 3.340 lira asgari ücret veriyorsunuz. Yani ben “Memurlar çok asgari ücret alıyor.” demiyorum ama işçilere neden 2.020 lira veriyorsunuz? Neden burada memur, işçi ayrımı yapıyorsunuz? Burada tek asgari ücret olması gerekir, işçi ve memur ayrımı kesinlikle yapılmaması gerekir diye düşünüyorum.

Saray giderlerine baktığımızda, sarayın bir dakikalık gideri 2.020 TL ama 2.020 TL’yi alabilmek için asgari ücretli işçi kardeşlerimiz tam bir ay çalışmaktadır. Türkiye’de Cumhurbaşkanının maaşı asgari ücretli çalışan işçinin tam 30 katı. Bununla beraber, yine burada Çalışma Bakanımız OECD ülkeleriyle ilgili -siz de biliyorsunuz- birtakım görüşlerini belirtti. Oysaki Çalışma Bakanının söylediği gibi değil. OECD verilerine göre, asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye OECD ülkeleri içerisinde 18’inci sırada. Asgari ücrete çalışan işçiler doğal gaza yapılan zamdan dolayı kış aylarında birinci derece yakınlarıyla aynı evi paylaşıyorlar. Bir asgari ücretli işçi kardeşimiz yarın evlenmeye kalksa bankadan en az 100 bin lira kredi çekmesi gerekir. Bu 100 bin lirayı ödeyebilmesi için elli ay yani dört yıl sadece evlilik için çekmiş olduğu paranın kredisini vermesi gerekir diye düşünüyorum.

YOKSULLUK SINIRI 6 BİN 849 TL!

Değerli milletvekilleri, İzmir’e gittim, İstanbul’a gittim, Ankara’nın varoşlarını dolaştım, benim yapmış olduğum kahve toplantılarında, asgari ücretli çalışan işçi arkadaşlarımın kendilerine bir ay içinde nasıl geçineceklerini ben sordum. Asgari ücretle çalışan işçilerin hazırlamış olduğu örnek tablo; aylık giderleri: Kira 1.250 TL, elektrik 125 TL, su 100 TL, doğal gaz 400 TL, ulaşım 200 TL, mutfak 750 TL, eğitim 400 TL, sağlık yok. Neden yok? Asgari ücretli çalışan arkadaşlarımızın hasta olma hakları da yok. Sosyal etkinlik yok, çay-kahve yok; toplamına baktığınızda 3.225 TL, asgari ücret 2.020 TL. Kasım 2019 açlık sınırı 2.102 TL, yoksulluk sınırı ise 6.849 TL olmuştur. Asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olmasını bekliyorum.

Bununla birlikte, Avrupa’daki asgari ücretle çalışan işçilerin konumuna baktığımızda… Siz de biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımız Hollanda’ya “Ey faşist Hollanda!” dedi, ben de önce Hollanda’da çalışan asgari ücretli arkadaşlarımın durumuna baktım. Hollanda’da asgari ücretle çalışan işçilerin oranı yüzde 3, İspanya’da yüzde 1, Belçika’da yüzde 0, Yunanistan’da yüzde 7,7, Fransa’da yüzde 8,4, Bulgaristan’da yüzde 8,8, Polonya’da yüzde 11,7, Romanya’da yüzde 15,7, Slovenya’da yüzde 19,1, Türkiye’de ise yüzde 43 yani ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyor ve maalesef açlık sınırı altında yaşıyor.

Sevgili arkadaşlarım, değerli kardeşlerim; bir de Türkiye’deki iş cinayetlerinden bahsetmek istiyorum. Siz de biliyorsunuz, Türkiye’de AKP iktidara geldiği günden bu yana -istatistiklere bakabilirsiniz- 25 bine yakın işçi kardeşimiz öldü, 25 bine yakın ocak maalesef söndü.

Onlarla birlikte, bir de biliyorsunuz ki engelli olan kardeşlerime hiç kimse iş vermediğinden dolayı, engelli olan kardeşlerimizin de maalesef yuvaları dağılmış oldu ve dolayısıyla buradan sesleniyorum: 4857 sayılı Yasa’ya göre, 15 yaşın altında, fiziken ve beyinen hazır olmayan çocukların çalıştırılması kanunen yasaktır; Birleşmiş Milletler yasası da böyle, Uluslararası Çalışma Örgütünün yasası da böyle. O zaman, sizin elinizi tutan mı var, bu çocukların ölmelerine niye müsaade ediyorsunuz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir