Ekonomi

Ev Hanımlarına Maaş ve Emeklilik Müjdesi!

Günümüzde artan piyasa rekabetleri ve dünya ekonomisi, ülke ekonomisini devamlı olarak değiştirirken, buna bağlı olarak artan ekonomik sorunlar ciddi problemlere yol açabiliyor. Ekonomik sorunların çoğalması ile beraber artan maddi problemler çoğu zaman ev ekonomisinin de azalmasıyla birlikte aile içerisinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşsizliğin arttığı son yıllarda, çalışmak isteyipte iş bulamayan milyonlarca kadın ev ekonomisine katkı sağlamak isterken iş bulamamaktan dolayı zorluk çekiyor. Peki iş bulamayan, çalışamayan ev hanımları böyle durumlarla karşılaştıklarında ne yapmalı? Devletten maaş alabilirler mi? Emekli olabilecekler mi?

Devlet, çalışmayan ev hanımlarına emekli olma ve aylık maaş alma imkanı sağlıyor. Ev hanımları için bir çok destekle birlikte emeklilik imkanı da bulunuyor. Aynı zamanda vergi muafiyetiyle esnaflık hakkı da veriliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri tarafından meclise sunulmuş olan ve yaşlılık maaşlarının alınması için yapılması istenen düzenlemelerden hemen sonra, teklifin meclisen geçmesi ile beraber emeklilik alamayan ev hanımları için emeklilik imkanları oluşabilecek. Geliri düşük ve sigortada prim ödemesi imkanı olmayan ve çalışma durumu olmayan kişiler, SGK da sigorta kaydı bulunmayan ya da çalışamayan ev hanımlarına da yaşlılık maaşının sunulması için meclise sunulmakta olan yasa teklifinin ileri tarihler içinde meclis tarafından geçmesi beklenmekte.

Meclise sunulmuş olan bu yeni yasa teklifi, ev hanımlarının emekli olma hayalleri, sadece meclis tarafından geçmesi ile yasalaşabilecek. Emekli olmak için söz konusu yasa tekliflerinde primler dahilinde günler esas alınarak yaş sınırı durumunda karar alınarak gerekli planlamalar yapılacak.

Ev Hanımları Nasıl Maaş Alacak?

Yasa teklifi ile beraber SGK ile herhangi bir bağı ya da ilişkisi bulunmayan ev hanımları, evliliklerinde yasal olarak 25 seneyi doldurmuş olma koşulu ile emekliliklerine kavuşabilecekler. Kurumlar için aylık ve gelir almak için hak kazanamamış kişiler, kanunda belirlenmiş olan yaş sınırı ve primlerini doldurmuş olması koşullarını karşıladığı takdirde, kazanç sınırları hesaplanarak tutarı peşin ödeyecek ya da borçlanacak. Daha sonrasında ise emekliliğini almak için hak kazanmış olacak.

Ev hanımları tarafından dört gözle beklenen bu yasa teklifinin oldukça kısa bir zaman içinde yapılacağı ön görülmekte. Yasanın tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği ve ne zaman meclisten geçeceği ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Emeklilikten nasıl yararlanacaklar?

Ev hanımlarının emeklilik imkânından yararlanmasının birkaç yolu var. Bunlarda biri, isteği bağlı sigortalılık. Ev hanımları Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak, sigortalı olabiliyor, düzenli prim ödeyerek, emeklilik hakkını da alabiliyor. Sigortalılık süresi ise SGK’ya yapılan başvurunun kayıtlara geçmesi ile başlıyor.

AYLIK 815 LİRA PRİM

Peki, ev hanımları ne kadar prim ödeyecek?

Ödenecek prim için altı ve üst sınır var. En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar. En fazla ödenecek prim ise brüt asgari ücretin 6.5 katının yüzde 32’si kadar. 2019 yılında asgari ücret tutarı 2.558,40 lira. Bu çerçevede ev hanımları aylık en az 815.6 lira; en fazla da aylık 5.321.1 lira ödeyerek sigortalı olabilirler. Asgari ücret üzerinde isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen ev hanımının aylık ödeyeceği sigorta primi 815.6 lira. Bunun yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12’si ise genel sağlık sigortası primidir. İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar genel sağlık sigortası kapsamına da giriyor ve devletin sunduğu tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalı olan ev hanımları ne zaman emekli olur?

İsteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur’lu kapsamında değerlendiriliyor ve emeklilik için de Bağ-Kur şartları uygulanıyor. Bugün isteğe bağlı emeklilik sistemine giren bir ev hanımı, 9 bin gün prim ödemek durumunda. Bunun bir de yaş haddi var. Bunun için de 5.400 gün prim ödeyen 61 yaş haddini doldurması gerekiyor.

EL İŞİ YAPANLAR İÇİN DURUM FARKLI

EV hanımı olup da evde küçük işler yapanlar da emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Evde üretim yapan hanımlar, ev hanımı sigortası ile sigortalanabiliyor ki, böylece vergide esnaf muaflığından da yararlanıyor. Düzenlemede bu imkândan yararlanacak ev hanımlarının yapacakları işler sınırlandırılmış. Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri, turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, tığ örgü işleri, tarhana, erişte, mantı gibi ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bu ürünlerin de sadece kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması gerekiyor. Bu şartlarda ev hanımları vergide esnaf muaflığından yararlanabiliyor ve bu sayede de ev hanımı sigortası imkânından faydalanabiliyor.

Yapılması geren ise önce vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olunmadığına dair belge alınması, ardından SGK’ya isteğe bağlı sigortalı olmak içinde başvuruda bulunulması. Böylece Bağ-Kur kapsamında girilmiş oluyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

– 18 yaşını doldurmuş olmak.

– Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamış olmak.

– Sigortalılığı nedeniyle aylık alıyor olmamak.

– Sosyal sigorta güvencesi olmaması gerekiyor.

– Ev hanımı sigortası yaptıracaklar için gelir vergisinden muaf olduğunu belgelemek.

– Ev hanımı sigortası yaptıracaklar için kendi işinde aktif olarak çalışmak.

– Ev hanımı sigortası yaptıracaklar için kimseye bağlı olmadan kendi imkânları ile işi yapmak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir