Ekonomi

EYT Çözüm Önerileri: İş Emekliliği ve Halk Emekliliği Nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Cumhurbaşkanlığı tarafından kurul oluşturulması ve kurulun başına Vedat Bilgin’in getirilmesi çalışma dünyasından oldukça konuşuldu.

EYT için atılan bu adım sorunun çözümü adına umut sağladı. Ancak daha sonra Maliye ve Çalışma Bakanlarından gelen açıklamalar umut kırsa da hala konuya dair araştırma süreci devam ediyor. 

Daha önce Finlandiya ve Almanya modellerinin sunulduğu EYT için şimdi de iki farklı model gündemde. 

EYT’DE İKİ FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için sunulan çözüm önerilerinde iş emekliliği ve çalışma emekliliği modelleri gündeme geldi. Bu modeller ile EYT sorununa dair çözüm arandı. İşte o modeller ve detayları,

İŞ Emekliliği Nedir?

İş emeklilik güvencesini, işverenler ve çalışanlar beraber sağlar. İşveren, çalışanın maaşından çalışanın sigorta ücretleri payını alır ve kendi payı ile birlikte emeklilik kurumuna ödemede bulunur. İş esaslı emeklilik ile, iş esaslı emeklilik şirketleri, emeklilik sandıkları ve vakıfları ilgilenir.

Çalışma Emekliliği Nedir?

Çalışma süresine dayalı (iş/maaş esaslı) olarak emekli olabilmek için primler yeterli gelmiyorsa ya da çalışma süresine dayalı emeklilik maaşı çok düşükse, halk emekliliğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunulabiliyor.

Bu iki model ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Eğer Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan kurul EYT konusunda çalışmalarını tamamlarsa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişiler için emeklilik yolu açılacak. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir