Ekonomi

EYT Kapsamına Girmeyen Sigortalılara da Erken Emeklilik Müjdesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar vatandaşlar EYT Kurulunun kurulması ile erken emeklilik hayali kuruyorlardı. 

EYT kurulunun Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulması EYT’li vatandaşları umutlandırırken yasasının ne zaman çıkacağı konuşulmaya başlandı. Bu çerçevede Vedat Bilgin’in görevlendirilmesi ile konu siyasiler tarafından da ele alındı.

Ancak hükümetten bu konuda yapılan açıklamalar EYT’li vatandaşları ümitsizliğe sürükledi. Zira Maliye Bakanı Berat Albayrak konuşmasında eyt yasasının gündemde olmadığını ifade etti. Çalışma Bakanı Selçuk ise eyt konusunda popülist davranamayacaklarını ifade etti. 

EYT YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Tüm bu yaşananların ardından ise eyt yasasının çıkması durumunda kimleri kapsayacağı merak ediliyor. Burada kritik tarih ise 1999 yılı. Bu yıldan önce sigorta başlangıcı olanlar ile bu yıldan sonra sigorta başlangıcı olan emeklilik şartları bakımdan büyük fark gösteriyor. 

1999 yılı öncesi sigortalı olanlar için emeklilik düzenlemesi konusunda eyt yasası ile adım atılması bekleniyor. Ancak erken emekli olmak için bazı durumlar söz konusu. Bu durumlar kadınlar için doğum borçlanması erkekler için askerlik borçlanması. 2014 yılında yapılan değişiklik sayesinde önceden 2 çocuğa kadar olan doğum borçlanması 3 çocuğa çıkarılarak, 3 kez doğum yapan bir kadın sigortalının 2 bin 160 güne kadar borçlanma hakkına kavuşması sağlandı. Erkelerde askerlik süresi kadar askerlik borçlanması yapılabiliyor.

Bunun yanında çalışma hayatı içerisinde yer alan vatandaşların çalışmış oldukları bazı mesleklerde de erken emeklilik hakları bulunuyor. Bu erken emeklilik haklarında çalışanların yaptıkları işin yıpranma payı göz önünde bulunduruluyor. Bu kapsamda madencilerden 45 50 yaşında emeklilik hakkı elde eden çalışanlar bulunuyor. Yıpranma payı oranı mesleğe göre belirleniyor ve 45 meslek grubunda uygulanıyor. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir