Ekonomi

EYT Kurulu Çalışmalarını Tamamladığında Kimleri Kapsayacak, Kimler Hemen Emekli Edilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile oluşturulan EYT Kurulu çalışmalarına başladı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için uzun bir süre detaylı bir çalışma yapması beklenen kurulun çalışmalarını tamamlaması ile ilk etapta bir milyon kişinin emekli edilmesi ilk gelen bilgiler arasında.

Peki yaklaşık 5 milyon vatandaşın beklediği düzenleme yasalaşırsa kimler hemen emekli edilecek? İşte uzmanların eyt değerlendirmeleri. 

EYT YASASI ÇIKARSA KİMLER EMEKLİ OLABİLECEK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için düzenleme çalışmaları başladı. Bu konuda dünya ülkelerinin örnekleri incelemeye alınacak. Diğer ülkelerde uygulanan sistemlerin incelenmesi sonunda ise Türkiye için model oluşturulması bekleniyor. Bu model sonrası emeklilikte yaşa takılanların kademeli olarak emekli edilmeleri öngörülüyor. 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman tarafından sunulan teklifte ise üç farklı yöntem kurula sunuldu.

1-) Bu yöntemlerden ilki Kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3,600 gün hizmeti bulunan çalışanları kapsamakta.

2-) Diğer bir yöntem ise Çalışma süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması. Yaş Haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.

3-) Bir diğer bir öneri ise 08.09.1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan herkesin kadın ya da erkek çalışan ayrımı yapılmadan 5,000 günlük hizmet ile emekli olması. 

Bu modeller henüz öneri olurken kurulun cebinde ayrıca Finlandiya modeli de bulunuyor. Ancak beklenen tüm modellerin incelenip yeni bir model oluşturulması. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir