Ekonomi

EYT’lilere Kötü Haber! EYT Yasası Çıksa Bile Milyonlarca Kişi Emekli Olamayacak

EYT konusu gündemin ilk sırasında yer almaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan ilk somut adımın ardından düzenleme için düğmeye basılmış oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından direkt olarak kurul oluşturulması ve bu eyt kuruluna atama yapılması yasayı bekleyenleri umutlandırdı. 

Çözüm önerilerinin konuşulduğu şu dönemde öne çıkan modeller masaya yatırılıyor. Bu çözüm önerilerinde ise EYT’li vatandaşları pek memnun etmeyen önerilerin yanında sürecin beklenenden uzun süreceğinin işaretini veren tekliflerde bulunuyor. 

EYT YASASI ÇIKSA BİLE MİLYONLARCA EYT’Lİ EMEKLİ OLAMAYACAK

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için kurulan kurul çalışmalara başladı. Bu kapsamda uzun solulku bir çalışma olacağının altı çizirlirken yasanın hangi düzenlemelerle çıkacağı ve kimleri kapsayacağı merak konusu. 

Burada yapılan değerlendirmelerde ise yasa çok kısa bir süre içerisinde çıksa bile 5 milyondan fazla EYT’linin hemen emekli olamayacağı öngörülüyor. 

Burada dikkat çeken nokta ise bu 5 milyondan fazla kişiden yalnızca 700 bin kişinin ilk aşamada emekli olacağı geriye kalan vatandaşların ise yine 10 yıllık bir süre zarfı içinde emekli edileceği belirtiliyor.

EYT’Lİ VATANDAŞLARIN EKONOMİK SORUNLARI

EYT düzenlemesi için sunulan öneriler ve gündemde olan çözüm yolları ile EYT’li vatandaşların yaşadıkları sorunlar EYT Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doğan Türker tarafından ele alındı. Doğan Türker konuşmasının başında 1999 yılında yapılan SGK mavzuat değişikliğini hatırlattı. Bu konuda yasanın geriye dönük işletilmesinin hak kaybına neden olduğunu ifade eden Doğan Türker, birçok vatandaşın emekli olmayı beklediği, bu süreçte de yaşlarından dolayı iş bulamadıklarını ifade etti. Bu konuda yaşanan mağduriyeti dile getiren EYT Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doğan Türker, çalışmayan bir EYT’li vatandaşın yaşadığı ekonomik zorlukları GSS primi üzerinden ele aldı. 3 kişilik bir ailenin aylık GSS prim ödemesinin 230 TL olduğunu vurgulayan Türker, yıllarca prim ödeyen vergi veren bu vatandaşların hastaneye gitmek için hala ödeme yapmak zorunda olduklarını hatırlattı. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir