Meclis Gündeminde EYT Gerginliği! EYT Çıkacak Mı?

AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplanan komisyonda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk sunum yapıyor.

Komisyonda Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesini yanı sıra Aile Bakanlığı ile birleştirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu bütçeleri de ele alınacak.

CHP Milletvekilleri, toplantı öncesi işsizlik ve taşeron sorununa dikkat çeken dövizleri basın mensuplarına gösterdi. HDP milletvekilleri ise emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin dövizleri gösterip soz konusu kesimin sorunlarının çözülmesini istedi.(AA)

AK PARTİ VE CHP’Lİ VEKİLLER ARASINDA TARTIŞMA

Görüşmelerde milletvekilleri arasında tartışma da yaşandı. CHP’li Kani Beko, AK Partili üyelerin “Bin liranın altında maaş alan yok” sözlerine tepki göstererek, “Asgari ücretle çalışanlar emekli olduklarında 850 lira maaş alacaklar” dedi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999’da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi. Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999’dan önce işe başlayanlar emeklilik şansını yakalayacak.

Exit mobile version