Ekonomi

Merkez Bankası açıkladı! İşte faiz kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankasının açıklayacağı faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. Merkez Bankası bu konu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından açıklamada bulundu . Açıklamada, haftalık repo faizinin %14,00’ten %12,00’ye çekildiği bildirildi.

Merkez Bankası ayrıca, 2020 yılında 12 toplantı düzenlenmesine karar verdi. TCMB’nin yılın ilk toplantısı 16 Ocak’ta yapılacak.

 Merkez Bankası’ndan açıklama

 Merkez Bankası faiz indirimi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma  eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. İktisadi faaliyetin sektörel  yayılımındaki iyileşme devam etmekle birlikte yatırımlar zayıf seyrini  sürdürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken  küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen  yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken,  dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte  ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde  belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan  tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi  beklenmektedir” dedi.

Banka açıklamasının devamında, “Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun  düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını  genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri  güçlendirmektedir. Mevcut küresel finansal koşullar gelişen ülke  finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle  birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına  dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret  kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir”  ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir