Ekonomi

Milyonlarca Kişi Asgari Ücreti Bekliyor ! Beklenen Gün Geldi

Asgari ücret pazarlığı 8 milyon kişi tarafından merakla bekleniyor. Toplantıdaki komisyon işçi, işveren ve hükümet temislcileri tarafından oluşuyor. Bu toplantıda asgari ücretlilerin sıkıntılarını dile getiren ‘misafir işçi’ bu yıl yer almayacak.

15 kişiden oluşacak olan komisyonda kamuyu Aile Bakanlığı, işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını da TİSK temsil edecek.

3 SENARYO GÜNDEME GELDİ

Yeni asgari ücret 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bunun yanı sıra asgari ücret toplantısında 3 senaryo gündeme gelecek. Bu senaryolar ise şöyle:

Asgari ücrette, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) göre 2020 enflasyon hedefi olan yüzde 8,5 artış yapılırsa, brüt ücret 2 bin 775 TL’ye, net ücret de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç 2 bin 191 TL’ye çıkacak.

Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP’te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt ücret 2 bin 865 TL’ye, net ücret AGİ hariç 2 bin 262 TL’ye çıkacak.

Komisyon, yüzde 10 artışı kararlaştırırsa brüt ücret 2 bin 814 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL’ye çıkacak.

TÜRK İŞ ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Tüm bunların yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret tekliflerine ilişkin yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Biz ocak ayında aldığımız ücreti aralık ayında da almak istiyoruz. Bu sene kabul edilen bir rakam olursa Türk-İş olarak iki sendikamızın görüşünü aldıktan sonra oraya otururuz. DİSK’in de Hak- İş’in de görüşünü almak gerekiyor. Hayat maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde hayat maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir