Seçimlerden Hemen Önce KYK Borçları Silinmesi İçin Kanun Teklifi TBMM’ye Sunuldu

KYK Öğrenim Kredi borçlarının silinmesi adına TBMM Genel Başkanlığı’na kanun teklifi sunuldu. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya tarafından sunulan kanun tekliginin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. 

KYK ÖĞRENİM KREDİ BORÇLARI SİLİNSİN ÇAĞRISI

TBMM Genel Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde Türkiye’de işsizlik oranının çok yüksek olduğu vurgulandı. Bu kapsamda üniversite mezunu işsiz sayısının 1.1 milyon, toplam işsiz sayısının da 4 milyon olduğunun ifade edildiği kanun teklifinde ayrıca ülkemizin önemli üniversitelerinden mezun olanların dahi asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalıştığı bilinmektedir, ifadeleri yer aldı. 

Bu verilere ek olarka kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı hakkında da son verileri paylaşan CHP Milletvekili Ahmet Kaya, şu açıklamalarda bulundu.

”2017 yılında öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239 bin 97’sinin kredi borcunu zamanında ödeyemediği, katkı kredisi kullanan 388 bin 225 öğrencinin ise 106 bin 185’inin kredi borcunu ödeyemediği saptanmıştır. Yine 2018 yılında kurum tarafından kredi borcunu ödeyemediği için 6183 sayılı kanun kapsamına giren 279 bin 897 kişi vergi dairelerine bildirilerek tahsilat yoluna gidildiği açıklanmıştır.”

‘KYK Borçları Silinmelidir’

Söz konusu kanun teklifinde ayrıca KYK Öğrenim Kredisi borçlarını ödeyemeyen gençlerin borçlarının silinmesine ilişkin büyük şirketlerin vergi borçlarının kapatılması örnek gösterildi. Bu çervede; Ekonomik kriz nedeniyle birçok büyük şirketin milyarlarca lirayı bulan vergi borçları bir kalemde siliniyorken, yüksek öğrenim öğrenci ve mezunlarının kredi borçlarının da ekonomik kriz nedeniyle bir kereye mahsus olmak üzere silinmesi çok yerinde bir uygulama olacaktır, açıklaması yapıldı.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi.

”Üniversite mezunlarının istihdama ve üretime katılmaları ve gençlerimizin geleceğe umutla bakmaları, ülkemizin kalkınması açısından son derece önemlidir. Bu kanun teklifiyle, Yüksek Öğrenim eğitimini tamamlayarak hayata yeni atılan gençlerimizin öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinerek, bir nebze de olsa rahatlamaları ve geleceğe umutla bakmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. 

İlgili Kanun Teklifinin Metni

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURT HİZMETLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 – 16/8/1961 tarihli ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 16. Maddesine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. Geçici Madde 7 – Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle öğrenim kredisi veya katkı kredisi alan öğrenciler ile geçmişe dönük kredi borcu olan kişilerin bu borçları başka bir işleme gerek kalmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere faiziyle birlikte silinir. Kredi borçlarına ilişkin önceki ödemeleri iade edilmez.

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamuilanlari.com

Exit mobile version