Ekonomi

SGK Yurt Dışı Borçlanma 2019

Birçok kişinin merak edip cevap aradığı bir konu da SGK yurt dışı borçlanması nasıl yapılır konusudur.

Özet olarak yurt dışında yaşayan veya çalışmış olan Türk vatandaşlarının yurt dışında geçirdikleri süre kadar prim borçlanması ödeyip Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminden emekli olmaları olarak tanımlanacak yurt dışı borçlanması başvuru şartları ve ödenecek primlerin miktarı açısından bazı ince detaylar içermektedir.

SGK Yurt dışı Borçlanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yurt dışı borçlanması özellikle Türkiye’ye kesin dönüş yapan yabancı ülkelerde çalışmış kişilerce sıklıkla başvurulan bir uygulamadır. Burada yurt dışı borçlanmasında kişinin yurt dışında çalıştığı iş veya yaptığı mesleğin pek bir önemi yoktur hatta ev hanımı bile olsa bu borçlanma imkanından faydalanabilir.

Birçok kişi çok basit şekilde yurtdışı borçlanması hesaplama yapabilir ve ne kadar para ödemesi gerektiğine karar verebilir. Zira burada borçlanma yapacak kişilerin devlete ödeyecekleri tutar belirli sınırlar dahlinde kendilerine bırakılmıştır. Tabi ki bu borçlanma ne kadar üst sınırdan yakınsa kişinin emekli olması durumunda alacağı emekli maaşı da o kadar yüksek olacaktır. kamu ilanları. Devlet tarafından yurt dışı borçlanmasının alt sınırı 21,64 TL üst sınırı ise 162,32 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarlar borçlanma açısından her bir prim günü karşılığı ödenecek tutarlardır.

SGK Yurt dışı Borçlanması Nasıl Olur?

Borçlanmadan yararlanmak isteyen kişiler yurt dışında kaldıkları gün sayısını ve şayet orada çalışmışlarsa çalıştıkları iş ile ilgili belgeleri devlete ibraz ederler. Burada önemli bir şart da kişilerin Türk vatandaşı olması ve yurt dışında alıştıkları süre zarfında Türk vatandaşlığından çıkmamış olmalarıdır. Çifte vatandaş olmaları halinde de yine bu imkândan yararlanabilirler.

Yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar içinde en önemlileri kişinin ikametgahı belgesi, yurt dışında kullandığı ilgili oturma veya çalışma izni belgesi, borçlanmak istediği süreler boyunca yurt dışında olduğunu pasaport kayıtlarıyla gösteren belge ve yurt dışında çalıştıkları iş yerlerinden çalışmış olduklarını gösteren hizmet belgesidir. Tüm bu şartları yerine getirmiş ve gerekli evrakları tamamlamış kişiler yurt dışı borçlanmasını başlatıp ödemelerini yapıp prim gün sayısını doldurabilir.

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir