Siz de Yüksek Emekli Maaşı Alabilirsiniz! İşte Yüksek Emekli Maaşı Almanın Yolları

Ülkemizde birçok vatandaş emeklilik hayali kurarken, normal şartların biraz daha üstünde emekli maaşı alabilmenin de hayalini kuruyor. Yapılan emeklilik hesapları ve çalıştığınız günler ile beraber ödediğiniz primler bu konuda çok büyük önem taşıyor. Ödenen primlerin hangi kurumdan yapıldığı ve ödenen miktar, emeklilik tarihiniz açısından oldukça önem kazanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kurumlarının birden fazlasında çalışması bulunanlar için seçim yaparken devreye son 3.5 yıl yani 1261 gün giriyor. Çalışanların emeklilik hesapları yapılırken tüm hizmetleri hesaba katılıyor. Tabii bunun için hizmet birleştirmesi dediğimiz yöntemin uygulanması gerekiyor. 2008’deki reformla tüm kurumlar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile banka sandıkları) SGK çatısı altında birleştirildi.

PEKİ YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALABİLMEK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Son yıllarda devreye giren uygulamalarla, emekli aylığı bağlama oranlarında düşüş yaşandı. 2000 yılından önce emekli olan bir işçinin en düşük emekli maaşı 1.980 lira olarak görülürken, 2000 sonrasında emekli olanın ise en düşük maaşı 1.555 lira oldu. Birçok emekli vatandaşlar bu rakamları yetersiz bulurken, aslında çalışma hayatında bu miktarı yükseltebilmekte olası. Brüt maaşınız bu konuda çok büyük önem arz ediyor.

Brüt maaşınız eğer 3 bin lira ve üzerindeyse ileride maaşınız artacak demektir.

EMEKLİ MAAŞINI ARTIRAN 8 FORMÜL NEDİR?

Emekliliğinizi planlayın ve son 2 yılı düşünmeden ileriye yönelik, 8-10 yıl öncesinden planınızı yapın.

Bu yöntemle alacağınız maaşı da artırabilirsiniz. Çünkü maaş hesaplanırken gelirlerinizin tamamına bakılır. Kurumlar arası çalışmalar belli yöntemlerle birleştirilip aynı zamanda, emekli olunacak kurumlar belirleniyor. Bir çalışan hem SSK’lı hem Bağ-Kurlu hatta hem de Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışabiliyor.

Prim günü, çalışmaların tamamını oluşturan günler bütünüdür. Birleştirilen çalışmalara askerlik/doğum borçlanmasıyla elde edilen günler de ilave edilebiliyor. Birden fazla kurumda çalışan kişinin ise özellikle hangi kurumdan emekli olacağı konusu da gündeme getiriliyor. Bu noktada iki ayrı işlem bulunuyor.

1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanlar için kural son 7 yıldaki 1261 gün olarak işletiliyor. Kısacası 1261 gün hangi kuruma prim ödemişseniz hizmetlerinizin birleşmesinden sonra o kurumdan emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlarda ise hangi kuruma daha çok prim ödenmişse emeklilik de o kurumdan gerçekleşiyor.

İKİ TARAFIN DA EŞİT OLMASI DURUMUNDA NE OLACAK? 

1 Ekim 2008 öncesi sigortalıların son 7 yılda çalıştıkları iki kurumun hizmet süreleri eşit olduğu takdirde (1260 gün) o zaman son çalışılan kurum emeklilikte geçerli oluyor ve maaşta buradan bağlanıyor.

Örneğin, Bay A. 02.10.1997 tarihinde Bağ-Kur’lu (4B) olarak ilk kez sigortasını yaptırdı. 10 yıl sonra işyerini kapatan Bay A. 2007 yılından sonra bir firmada SSK’lı (4A) olarak çalışmaya başladı. Emeklilik zamanı gelen Bay A. hizmet birleştirmesi yaptı. Bay A’nın emekli olacağı kurum son 7 yıldaki çalışmalarından bulunuyor. Buna göre son 7 yıl en az 3.5 yılı SSK’lı olan Bay A’nın emekliliği SSK’ya göre yapılıyor.

MAAŞ ARTIŞI DA OLABİLİR

Emekli maaşı hesabında Bağ-Kur yerine SSK’dan emekli olmak daha avantajlı. SSK‘dan emekli olma şansınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanlarda hangi kurumdan emekli olunacağının belirlenmesi için son 7 yıldaki çalışmalara bakılır. Yani SSK’dan emekli olmak için son 3.5 yıl SSK’lı olmak ya da 7 yıl içinde 3.5 yılı aşan süre SSK’lı olmak şart. SSK’dan emekli olmak hem daha erken emekli olma şansını hem de daha yüksek maaş alma imkanını sunuyor.

ÇİFTE SİGORTA

2011 öncesinde ‘tek statüden sigortalılık‘ mecburiyeti varken Torba Yasa ile farklı sigortalılık imkânı getirildi. Yani bir kişi aynı anda kendine ait bir firmada Bağ- Kur’lu olurken bir başka şirkette de SSK’lı olarak çalışabiliyor. Burada kazançlar toplanırken ileride emekli maaşını artırıyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Birden çok işletmede çalışmanız varsa hizmet birleştirmesi yaparak prim sayılarınızı tamamlayabilirsiniz. Bunun için emeklilik döneminiz gelmeden bir süre önce SGK’ya başvurarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun mutlaka yazılı olması gerekir. Memurların hizmet birleştirmesi yapmaları onlara farklı avantajlar da sağlıyor. 1 Ekim 2008 öncesi hizmetleriyle emekli aylığına esas teşkil eden derece ve kademelerini yükseltebiliyor. Böylece maaşları da artıyor.

 

Exit mobile version