SSK’lı Çalışanlar da Yüksek Emekli Maaşı Alabilecek!

Günümüzde birçok çalışanın hayali yüksek maaş alabilmenin yanısıra, erken ve yüksek maaş oranları ile emekli olabilme düşüncesi de çalışanlar tarafından merakla takip ediliyor. Emekli olma hayalini kuran milyonlarca insan, ‘Nasıl yüksek emekli maaşı alabilirim? Diye düşünürken, bilindiği üzere emekli maaşını artırmanın da birçok imkanları mevcut. Çalışırken alınan birtakım tedbirler ve sağlanan imkanları kullanabilmek, kişiyi istediği ölçüde emekli maaşı almaya hak kazandırabiliyor. Yüksek emekli maaşı alabilmenin en büyük etkeni ise: Brüt Maaş miktarı. 

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi sigorta kolları üzerinden yaklaşık 12.5 milyon kişi emekli oldu. Göze çarpan en önemli detay ise, ‘2000 yılından sonra emekli olan kişilerin maaşlarının 2000 öncesi emekli olanlara oranla daha düşük olması.’

Peki yüksek emekli maaşı alabilmek için yapabilecekleriniz neler?

Emeklilik planları yaparken son 2-3 yılı düşünmek olumsuz sonuçları doğurabilir. Şimdiden yapılan ve 8-10 yıl öncesinden yapılmış planlar daha iyi sonuç verebilir.  Ayrıca yüksek emekli maaşı alabilmek için SGK daha avantajlı bir sigorta koludur. SGK’dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SGK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun.

Aylık kazancınız ise maaşınızı belirleyen en büyük etmendir. Gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin ve asgari ücretten gösterilmemiş olmasına dikkat edin. Düzenli nakit ödemeleriniz varsa bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğinden emin olun.

Maaşı etkileyen sebeplerden biri de çalışma koşulları ve çalışılan saat miktarı olsa da, çalışma saatleri daha az olan birisi, günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız çok büyük önem taşıyor.

İkinci bir işte çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Prim 30 gün olarak sayılsa da, kazancınız yüksek gözükecektir.

SSK veya Bağ-Kur farketmeksizin 3.5 yılda SGK’ya tavandan (10 bin 705,50 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 15-20 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 liraya yakın artış görülebilir. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız. Emeklilik başvurusu yaparken ‘Tahsis Formu’ adındaki formda bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı eklerseniz, maaş hesaplanırken aylık bağlama oranında yükselme olacaktır.

1261 FORMÜLÜ

Emeklilik tarihlerinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunur. Yani 10 yıl Bağ-Kur’lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1261 gün kala SSK’lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli olmaya hak kazanırsınız. Bağ-Kur’a göre daha yüksek maaş alma imkanınız sağlandığı gibi, daha erken maaşta alabilirsiniz.

SSK – BAĞKUR EMEKLİ MAAŞLARI ÜZERİNDEN ÇİFT MAAŞ NASIL ALINIR? KİMLER ÇİFTE EMEKLİ MAAŞI ALABİLİR?

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde;

✔ Her ikisi de SSK’lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır.

✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir.

✔ Her ikisi Emekli Sandığı’na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008’den önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş,

✔ Her ikisi de 1 Ekim 2008’den sonra memur olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır.

✔ Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK’lı, diğeri Emekli Sandığı’na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

2000 yılı öncesinde en düşük SGK maaşı: 983 TL idi.
En düşük Bağ-Kur emeklisi maaşı: 1775 TL,
En düşük tarım Bağ-Kur’u emekli maaşı: 1250 TL,
Ayrıca en az yüzde 5 zam yapılması gereken memurlara yüzde 6 oranında zam yapıldı. Yapılan zam sonrası en düşük memur maaşı 3 bin 723 lira oldu. En düşük memur emeklisi maaşı ise 2 bin 522 TL oldu. Bağ-Kur emeklisi esnaf en düşük bin 690 TL alıyordu. Son zammın ardından bin 774.50 TL oldu. Bağ-Kur tarım emeklisi ise en düşük bin 189 TL 71 kuruş. 59.45 TL zam alacak olan Bağ-Kur emeklisi bin 248.45TL olacak.

MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Memur emeklisi en düşük 2 bin 379 TL maaş alıyordu. Memur emeklisine yüzde 6 zam yapıldı ve en düşük maaş 2 bin 500 TL’yi aştı. Memur emeklileri yüzde 6 zam sonrası 142.50 TL artış ile 2 bin 521 TL 74 kuruş alacak.

SSK, BAĞKUR ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Bağ-Kur‘dan 2019 yılında erken emekli olabilmek için gerekli şartların sağlanması gerekmektedir. Fakat bazı özel durumlarda Bağ-Kur’lu sigortalılar erken emekli olabilirler. 1 Ekim 2008 tarihinde yapılan Sosyal Güvenlik Reformu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı‘ndan oluşan üç tip sigortalılık yeniden düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanarak 4A, 4B ve 4C olarak yeniden adlandırılmıştır.

Bağ-Kur olarak isimlendirilen ve Sosyal Güvenlik Reformunun ardından 4B olan sigortalılık türünde daha çok kendi işini yöneten işletme sahipleri, serbest meslek erbabı, tacirler ve ziraat işiyle uğraşan çiftçiler yani kamu ya da özel bir kuruma tabi olarak çalışmaksızın sigortalı olmak isteyen vatandaşların faydalandığı sigortalılık türüdür. 

Exit mobile version