Ekonomi

Ücreti Düşürülen İşçi İstifa Edip Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Bilindiği üzere işsizlik oranları son yılların en üst noktasında. Ekonomide yaşanan gelişmeler, enflasyon oranlarının çok yüksek olması ve dolar kurunda yaşanan gelişmeler bu sorunu körükleyen etmenlerin başında geliyor. 

Bu kapsamda firmalar çeşitli politikalar ile durumdan etkilenmemeye çalışıyorlar. Bu politikalardan bir tanesi ise işçi maaşlarında kesintiye gitmek. 

Ancak bu durumda işçilere bazı haklar veriliyor. İşte maaşında kesintiye gidilmek işçiye sağlanan haklar. 

MAAŞLARINDA KESİNTİYE GİDİLEN İŞÇİLERE SAĞLANAN HAKLAR

İşçi maaşlarınında kesintiye gitmek için; ”4857 Sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesine göre, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında “esaslı” bir değişiklik yapılabilmesi için, işçinin rızası gerekiyor.” Ancak bazı firmalar bu konuda işçinin rızasını almadan direkt olarak kesintiye gidebiliyor.

Bu durumda ise işçiler 6 işgünü içerisinde değişiklik önerisini kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını kanıtlayarak veya başka bir geçerli neden göstererek iş akdini feshedebilir. Böyle bir durumda bile işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

İşçi bu durumda ayrıca dava açıp işe iadesini isteyebilir ve mahkeme de işçinin talebini kabul ederse işçi yeniden işe alınır. İade davasını kazanan işçiyi işe başlatmayan işveren en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalıyor.  

Özetle; işçinin yazılı rızası olmadan, işveren işçi maaşında kesintiye giderse bu durum işçi açısından iş akdinin feshinin haklı sebebi sayılır. Böyle bir durumda işçi iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir