Ekonomi

Ekonomide neler vaat edildi ne oldu?

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Garo Paylan meclis kürsüsünde yaptığı konuşmalarında 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediğini “Ben, Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık bir ekonomiye taşıyacağım” vaatlerini hatırlattı. Ama şu anda şuanda bu rakamın 700 milyar dolar olduğunu belirten Garo, ekonomi gündemi üzerinden şu değerlendirmeleri yaptı;

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vaatlerini hatırlatan Garo, ‘’500 milyar dolarlık ihracat yapacaklardı bu rakam 170 milyar dolarda kaldı. “Enflasyonu yüzde 5’e ve altına düşüreceğim” deniliyordu resmî gerçekler yüzde 15, çarşıdaki gerçeklik yüzde 30. İşsizliği ‘Yüzde 5’in altına düşüreceğim’ diyordu. Hayaller yüzde 5, gerçek rakam, resmî rakam yüzde 12-13, çarşıdaki, sokaktaki, kahvedeki vatandaşımızın bildiği yüzde 30 arkadaşlar. Yüzde 30 işsizlik var bu memlekette, 10 milyon işsiz var’’ dedi. HDP’li Garo’nun konuşmasında bazı satır başları şöyle;

İŞSİZLİĞİ YÜZDE 5’İN ALTINA DÜŞÜRECEĞİNİ SÖYLÜYORDU

Sayın Bakanlar veya sayın vekiller bir hatırlar mı bilmem; 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan, bazı hayalleri anlattı, dedi ki: “Ben, Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık bir ekonomiye taşıyacağım.” Bakın “Türkiye’nin gayrisafi hasılası 2 trilyon dolar olacak.” dedi. Hayaller 2 trilyon dolar, gerçekler, bugün yaşadığımız 700 milyar dolar, yani üçte 1’ine ancak ulaşabilmiş bir hedeften bahsediyoruz ve ülkemiz her gün yoksullaşıyor değerli arkadaşlar. Bir hayali daha vardı, Ticaret Bakanımızı ilgilendiriyor: “500 milyar dolarlık ihracat yapacağım.” diyordu 2023 yılında. Hayaller 500 milyar dolar, gerçekler 170 milyar dolar arkadaşlar. Bir hedefi daha vardı: “Enflasyonu yüzde 5’e ve altına düşüreceğim.” diyordu. Hayaller yüzde 5, resmî gerçekler yüzde 15, çarşıdaki gerçeklik yüzde 30. İşsizliği “Yüzde 5’in altına düşüreceğim.” diyordu. Hayaller yüzde 5, gerçek rakam, resmî rakam yüzde 12-13, çarşıdaki, sokaktaki, kahvedeki vatandaşımızın bildiği yüzde 30 arkadaşlar. Yüzde 30 işsizlik var bu memlekette, 10 milyon işsiz var.

BU ÜLKENİN ÜRETİMİ NİYE BU KADAR AZ

Peki, şimdi Sayın Bakanlara soruyorum: Şimdi, kendileri sonuç olarak bir sonucu temsil ediyorlar. Yani bu ülkenin üretimi niye bu kadar az veya niye bu kadar az ticaret yapabiliyor? Niye 500 milyar dolar yerine yalnızca 170 milyar dolarlık ürün satabiliyoruz? Niye 10 milyon vatandaşımız işsiz? Gelin, şapkayı önümüze koyup düşünelim.

HERKES BU ÜLKEYE YATIRIM YAPMAK İSTİYORDU

Arkadaşlar, Türkiye’nin bir hikâyesi vardı, Türkiye’nin hikâyesi varken herkes bu ülkeye yatırım yapmak istiyordu. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, sonra da yabancılar bu ülkeye yatırım yapmak istiyorlardı. Türkiye son beş yılda hikâyesini kaybetmiştir arkadaşlar. Bırakın yabancıları -onlar zaten kaçıyor- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi ülkesine yatırım yapmıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi parasına yatırım yapmıyor ya, kendi parasına! Bankadaki paraların yüzde 60’ı dolarla; yerliler, millîler neredesiniz? Bankadaki paraların yüzde 60’ı dolarla, yastık altındakileri de katın, yüzde 80-90 yerli, millî iddiası olan bir iktidarın yönetimindeki vatandaşlarımız dolara, euroya yatırım yapıyor. Niye böyleyiz? Hadi gelin, şapkayı önümüze koyup düşünelim.

Değerli arkadaşlar, çünkü tek adam rejimi yüzünden bu durumdayız. Bakın, tek adam rejimi Türkiye’yi uçuracağım dedi; bakın, baş aşağı çakıldık. Her gün hamaset yapıyor tek adam rejimi ve hamasetin sonucunu burada görüyoruz, karneyi görüyoruz. 170 milyar dolarlık bir ihracatla çakıldık kaldık, üretemeyen bir Türkiye var.

İlgili Makaleler