Amerikan Merkez Bankası FED’in ardından haziran ayı politika faizi kararını vermek için toplanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ekonomistleri şaşırtmadı ve politika faizini yüzde 14’te bir kez daha sabit tuttu. Geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime giden TCMB’nin faiz kararı sonrası değerlendirmelere bulunan Yeniçağ yazarı ekonomist Remzi Özdemir, kararı yanlış bulduğunu açıkladı.
Bu hafta kaleme aldığı yazısında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikalar Kurulu toplantısında yaptığı hamlelere değinen Ekonomist Remzi Özdemir, kendi nezdinde yapılan yanlışları kamuoyuna aktardı. Aynı zamanda TCMB’nin kararının dolara olan etkisini de değerlendiren Özdemir net konuştu.
Özdemir, “Merkez Bankası Yine Dünyanın Tersine Bir Karar Verdi”
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi kararını değerlendiren bir yazı kaleme alan Remzi Özdemir, konuya ilişkin; “Merkez Bankası yine dünyanın tersine bir karar vererek faizleri sabit bıraktı. Dünyada refah seviyesi en yüksek ülke olan Norveç’in bile bugün son 20 yılın faizini arttırdığı bir ortamda TCMB faizi sabit tutarak, Türkiye’yi büyük bir kur krizine adım adım sokmaktadır. Özellikle Amerika’nın önümüzdeki aylarda faizi düşürmek adına daha da agresif faiz artışına gideceği bir dünyada sen faizi sabit tutarsan hele de enflasyonun 50 puan altında kur krizi kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı. Ardından bu kararı bir suç olarak değerlendiren Özdemir, “Merkez Bankası bu kararı ile suç işlemiştir. Merkez Bankası’nın görevi yangını söndürmektir. Enflasyonda bir yangındır ve Merkez Bankası’nın esas görevi bu yangını söndürüp fiyat istikrarını sağlamaktır. TCMB ne yaptı? Türkiye alev alev yanarken, nargile içmeyi tercih etti. Maalesef durum aynen böyle! Merkez Bankası esas görevini yapmayarak suç işlemiştir” dedi.
Merkez Bankası, 54 Ülkenin Tersine Karar Aldı
Konuya ilişkin somut bir örnek vererek sorunu rakamlarla ifade eden Remzi Özdemir, yazısına; “Para Kurulu üyeleri hangi gerekçe ile dünyada 54 ülkenin tersine karar vermiştir? Suudi Arabistan gibi bir ülkenin dahi faiz arttırdığı bir ortamda sen hangi iktisat kuralına göre faizleri sabit bıraktın? Zaten Türkiye’de enflasyon ve kur krizi Eylül ayından itibaren başlamıştır. O tarih merkez bankasının faizleri indirmeye başladığı dönemdir. Türkiye bu tarihten sonra alev alev yanmıştır. Bugün enflasyon resmi rakamlarda bile yüzde 73 ise bunun sorumlusu Merkez Bankası’nın verdiği faiz kararıdır. Peki bağımsız(?) Merkez Bankası keyfi doğrultusunda bir ülkeyi böylesine ateşe atabilir mi? Bunu denetleyecek dur diyecek bir mekanizma yok mu? Maalesef yok!” şeklinde devam etti. Özdemir, yazısını; “Merkez Bankası az önce aldığı bu karar ile Türkiye’de kur krizinin kapısını sonuna kadar açtı. Şu an bile arka kapı operasyonlarıyla dolara örtülü müdahale yapılıyor. Peki bu müdahale daha ne kadar sürebilir? Eğer gökten 30 milyar dolar yağmaz ise en fazla bir bilemedin 2 ay sonra bu müdahalede zorunlu olarak bitecek ve o zaman büyük bir dolar kıtlığı yaşayacağız. Yaşanan ve yaşanması muhtemel daha büyük krizin sorumlusu hükümet değil, bağımsız olması gerekirken dünyanın tersine bir karar veren Merkez Bankası’dır. Biz bunu böyle biliyoruz ve böyle söyleyeceğiz” ifadeleriyle noktaladı.