Elektrik faturanız yüksek geliyorsa, aman dikkat; bu hataları yapıyor olabilirsiniz! Bu hatalardan vazgeçin, fatura yüzde 50’ye kadar daha az geliyor…

Sene başından bu yana zamlanan kalemlerden biri olan enerji, özellikle başlayan Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte tüm dünyanın sorunu haline geldi. Elektrikten doğalgaza artan tüm maliyetlerle birlikte eklenen tedarik sıkıntıları enerji giderlerini artırırken, bunun faturalara zam olarak yansıması da kaçınılmaz oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) konut elektriğine gelen son zammı 1 Eylül 2022 tarihinde yüzde 20 olarak açıkladı. Bu zamla birlikte katlanan elektrik faturası maliyetlerini ele alan uzmanlar, birkaç ufak önlem ile elektrik faturasının tutarını yüzde 50’ye kadar düşürebilmeyi önerdi.

ELEKTRİKLİ ALETLERİ KONTROLLÜ KULLANMAK ENERJİDEN TASARRUF ETTİRİYOR

Uzmanlara göre, pek çok ev aleti kullanılmıyorken fişten çekildiğinde elektrik faturasında tasarrufu sağlıyor. Ancak, buzdolabı onlardan biri değil! Fişi çekilip, yeniden takılan buzdolabı ve soğutucular, doğru soğukluğu yakalamak için normalden harcadığı enerjiden çok daha fazlasını harcıyor. Bu da daha fazla elektrik tüketimi anlamına geliyor. Aynı şekilde buzdolabı gibi çabuk ısınan ve sıcaklık derecesi hemen düşen aletlerin yanına ısı yayan fırın, mikrodalga gibi ev aletlerini koymamak gerekiyor. Bu da buzdolabı ısısının eski haline gelmesi için harcayacağı enerjinin önüne geçmek anlamına geliyor. Elektrik enerjisini tüketmeyen, adeta sömüren saç kurutma makineleri, bir saatte buzdolabının harcadığı enerjinin 6 katını harcıyor. Üstelik saç kurutma makinesinin sağladığı enerjinin yüzde 90’ı amacına bile ulaşmadan boşa tüketiliyor. Uzmanlar ise, saç kurutma makinesini kullanmadan önce saçın ıslaklığını olabildiğince bir havlu yardımı ile almayı öneriyor.

OCAK, SU ISITICILARDAN DAHA AZ MALİYETLİ OLUYOR

Hız ve zaman kaybını önlemek amacıyla başarılı olan su ısıtıcıları, iş enerji tüketimine geldiğinde pek de başarı gösteremiyor. Doğal gaz kullanılan bir ocaktan daha çok maliyetli olan su ısıtıcılarının gerekmedikçe kullanılmaması tavsiye ediliyor. Uzmanların tasarruf için dikkat çektiği bir diğer detay ise, yemek yapılırken yemek tenceresinin kapağını kapatmak oluyor. Bu ufak değişiklik, yaklaşık yüzde 50 enerji maliyetini düşürüyor.

BAZI SAATLER ELEKTRİK TÜKETİMİ İÇİN TEHLİKELİ GÖRÜLÜYOR

Tarifeli dönemde elektriğin kullanım saatine göre maliyeti değişiklik gösterebiliyordu. Ancak, bazı uzmanlar, elektrik sayaçlarının hala saate göre döndüğüne inanıyor. Bu uzmanlarının Kamu Gündemi isimli haber sitesine belirttiğine göre, akşamüzeri saat 17.00 ile 22.00 arasında yoğun elektrik tüketimi kullanımından uzak durmak gerekiyor. Elektrik tüketimi için en uygun saatler ise, akşam 22.00’dan sabah 06.00’ya kadar olan zaman dilimi tanımlanıyor. Özellikle ütü, çamaşır yıkamak ya da bulaşık makinası çalıştırmak için bu saat aralığını tercih etmekte fayda bulunuyor.

Exit mobile version