Ekonomi

Elektrik faturası 85 TL’yi geçenler dikkat! Hemen şirketinizi değiştirin

Corona virüsü salgınını sonrası ekonomik olarak zorlanan pek çok vatandaş tasarruf etmenin yollarını arıyor. Ancak artan fatura fiyatları vatandaşların belini büküyor. Elektrik faturası 85 TL’yi geçen vatandaşlar tedarikçilerini değiştirerek 10-25 tasarruf edebilirler. Ayrıca tedarikçiye ödenen teminat ücreti de bu durumda geri alınabilir.

Türkiye’de vatandaşlar maddi olarak tasarruf etmenin yollarını araştırıyorlar. Corona virüsü pandemisi nedeniyle pek çok vatandaş evde çalışmaya geçerken, aynı zamanda faturalarında artışlara neden oldu. 2020 ekim başında yüzde 5,7’ye varan oranda zamlanan elektirik faturaları vatandaşların belini büküyor. Ancak Türkiye’den Canan Eraslan’ın haberine göre, vatandaşların elektirikte tasarruf etmesinin yolu bulunuyor. Buna göre, elektrik faturası 85 TL’yi geçen vatandaşlar tedarikçilerini değiştirerek 10-25 tasarruf edebilirler. Ayrıca tedarikçiye ödenen teminat ücreti de bu durumda geri alınabilir. Böylece yeni tedarikçiye teminat ödenmediği durumda yılda 3-4 aylık fatura tutarı daha az ödeme yapılmış olur.

Faturada tasarruf etmenin diğer yolları ise şöyle:

Cihaz fişlerini prizden çıkarın. Cihazları tamamen kapatın veya prizden çıkartın. Bu şekilde en az yüzde 2 tasarruf edersiniz.

Çamaşırları nemliyken ütüleyin ki, buhar için fazladan elektrik harcamayın. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlayın. Çamaşırı 60 yerine 40 derecede yıkayın, yüzde 55 tasarruf edin.

Tasarruflu ampul kullanın. Tüketimde en az yüzde 20 daha kazançlı olursunuz.

Su ısıtıcıları filtreyle kullanın. İçinde oluşan kireçleri sık temizlerseniz daha az elektrik harcarsınız. Ayrıca suyu ocakta ısıtmak daha tasarruflu.

Yazın saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz ama kışın şart. Bu cihazla tasarruf için havlu ile saçın iyice kurulanması gerekiyor.

Evinize yalıtım yaptırın, çift cam kullanın. Yazın soğutma, kışın ısıtma giderlerinde yüzde 30’a varan tasarruf sağlarsınız.

Cihazınızın arka kısmı hava almaya müsait olsun, iç ortam sıcaklığını 3-7 dereceye ayarlayın.

Tasarruflu beyaz eşyaları tercih edin. Elektrik faturasından yüzde 50’ye kadar kazanırsınız.

Kullanıcılar ya tek ya çok zamanlı elektrik kullanıyor. Tek zamanlıda her saat için fiyat aynı. Çok zamanlıda yoğunluğa göre gün 3’e bölünüyor ve 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 olarak ayrılıyor. En pahalı elektrik 17.00-22.00 diliminde. Bu saatlerde evde yoksanız, üç zamanlı tarife size uygun olabilir. Bunun için elektrik tedarikçinizle iletişime geçmelisiniz.

İlgili Makaleler