Gündem

Emekli Maaşını Artırmak İsteyen Vatandaşların Bu Yöntemleri Uygulaması Yetiyor! Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır? Maaşlar Anında Bin TL Birden Artıyor!

Türkiye’deki genç nüfusun fazlalığının yanı sıra yapılan araştırmaların da gösterdiği üzere insan yaşamının her geçen gün uzaması, emekliliği de kaçınılmaz ileri bir tarihe erteliyor. Her çalışan vatandaşın hayali erken emeklilik olsa da emekli olduktan sonra küresel hale gelmiş enflasyon karşısında emekli maaşı ile geçinmek neredeyse imkansız görünüyor. Ancak, çalışırken aşağıdaki yöntemleri yerine getiren vatandaşlar emekli maaşını yüksek alabiliyor.

Erken emeklilik kadar yüksek emekli maaşı da her vatandaşın hayali oluyor. Öyle ki, 2022 yılı için taban 2 bin 500 TL’ye yükselmiş olan emekli maaşları, vatandaşların bu enflasyona karşı verdiği geçim savaşında yeterli gelmiyor. Ancak konuyla ilgili sık sık uyarılarda bulunan sosyal güvenlik uzmanları, çalışırken vatandaşları erken emekli maaşı bağlatabilme konusunda uyarıyor.

Sigortalı Bir Ek İş Emekli Maaşını Artırıyor

Emekli maaşını yüksek almak, vatandaşların hem yaş hem de güç açısından çalışamayacağı dönemi maddi olarak garanti altına almasının bir diğer yolu oluyor. Bu kapsamda maaşını yüksek almak isteyen vatandaşların çalışırken uygulaması gereken birtakım yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerden ilki ise sosyal güvenlik uzmanları tarafından sigortalı bir ek iş olarak açıklanıyor. Sigortalı olarak ek iş yapan kişiler, buradan gelen prim ve kazançlar sayesinde emekli maaşını artırabiliyor. Bunun yanı sıra çalışan kişinin bordrosu emeklilik maaşı için çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle vatandaşların bordrolarını en yüksek kazançtan göstermesinde fayda bulunuyor. Hatta sosyal güvenlik uzmanları, vatandaşları; ikramiye, prim, kira yardı gibi tüm yardımları brüt kazanca ekletmesi konusunda sık sık uyarıyor.

Üst Kazanç Tutarı, Emekli Maaşını Belirliyor

Emekli maaşını belirleyen bir diğer faktör, kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı oluyor. Dolayısıyla vatandaşların kazanç tutarı artıkça maaşı da doğru orantılı bir şekilde artıyor. Bu nedenle özellikle son 3 buçuk yılda elde ettiği kazancın en yükseğini gösteren vatandaşlar, normal bir vatandaştan ortalama 600 TL daha fazla maaş alabiliyor. Öte yandan SSK yani 4A kapsamında sigortadan emekli olan vatandaşlar, Bağ-Kur yani 4B kapsamında sigortadan emekli olan vatandaşlara göre daha fazla maaş alıyor. Bu nedenle özellikle son 3 buçuk yılda yani bin 261 günde SSK’lı olmak emekli maaşını artıran formüller arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler