Emekli olamayanlara SGK’dan 2680 TL ödeme! SGK maaş alma yöntemi açıklandı

Ülkemizde benimsenen sosyal devlet anlayışı sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan projelerle vatandaşlara destek veriliyor. Türkiye’de milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren önemli maddi destekler SGK çatısı altında toplanıyor. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi vatandaşlara dul, yaşlı, engelli, yetim ve işsizlik maaşları düzenli olarak veriliyor.

Annesini veya babasını kaybeden ya da her ikisini de kaybetmiş kişilere devletten önemli bir maddi destek veriliyor. SGK kapsamında vefat eden kişinin 4A, 4B veya 4C sigortalarından birinde veya emekli olması durumunda hak sahibine dul ve yetim aylığı bağlanıyor. SGK’dan dul ve yetim aylığı almak için bazı koşullara sahip olmak gerekiyor.

Kimler Dul ve Yetim Aylığı Alabilir?

SGK’dan dul ve yetim aylığı alabilmek için cinsiyet ayrımı yapılmıyor. Çünkü eşi vefat eden erkeklere de dul maaşı veriliyor. Bu durumda kocanın çalışıp çalışılmadığına bakılmıyor. Dul ve yetim aylığı sadece ikinci bir evlilik yapılması durumunda kesiliyor.

Aile ferdinin halk arasında ölüm aylığı olarak bilinen maaşı alabilmesi için vefat eden sigortalının en az 1800 gün prim ödemiş olma şartına bakılıyor. Ayrıca SGK kapsamında çalışanların en az 5 yıllık sigortalı olması ve 900 gün primi bulunması durumunda da hak sahibine dul ve yetim maaşı bağlanıyor.

Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

 

Asgari ücrete göre endekslenen dul ve yetim maaşı, 2022 yılında asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte artış gösterdi. Bu kapsamda her yıl ocak ve temmuz aylarında 2 kere zam yapılıyor. Son zamlarla birlikte en düşük yetim maaşı 500 TL’den 625 TL’ye yükseldi. Ayrıca hak sahiplerine verilen en yüksek yetim aylığı ise 12 bin TL’den 15 bin 55 TL’ye çıktı.

Exit mobile version