Ekonomi

Emekli Olmayan İşsizlere İŞKUR’dan 22 Bin 500 Lira Kazanma İmkanı

Corona virüsü salgını kapsamında ülkemizde işsizlik arttı. İşsizliğin önüne geçmek amacı ile İŞKUR tarafından İşbaşı Eğitim Programı devreye alındı. Bu programlara katılan emekli olmayan işsizler 22 bin 500 liraya kadar kazanç sağlayabiliyorlar.

İŞKUR tarafından her geçen gün yeni ilanlar yayımlanırken yeni yayımlanan ilan kapsamında 2 bin 500 lira maaşla çalışacak 18 ile 50 yaş arasında personel alımı yapılacağı belirtildi. İŞKUR tarafından İşbaşı Eğitim Programları geliştirildi. İşbaşı Eğitim Programı ise İŞKUR sisteminde kaydı bulunan ve işsiz gözüken vatandaşların hem deneyim edinmelerini hem de çalışacakları işi, çalışma yerinde ve uygun koşullar altında öğrenmelerini sağlayan bir programdır.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

İŞKUR tarafından verilen iş başı eğitim ise sektörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Bilişim ve imalat alanlarında genellikle program 6 ay sürerken, diğer meslek gruplarında ise 3 ayı geçmemekte. Bunun yanı sıra bilişim alanında, siber güvenlik, oyun geliştirme ya da bulut bilişim kodlama gibi geleceğe yönelik meslek gruplarına katılım gösteren vatandaşları eğitim süresi 9 aydır. Bu programlar için vatandaşların günde en az 5 saat en fazla ise 8 saat çalışabilmekte ve haftalık çalışma saatleri hiçbir zaman 45 saati geçmemektedir.

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara gülük 89 lira ödeme yapılmaktadır. Yanlız bu ödeme tutarı işlere göre değişmektedir. Bu tutar yıllık olarak hesaplandığında ortalama 20 bin ila 30 bin lira arasında gelir sağlamaktadır.

ARANAN ŞARTLAR

Katılım içinse şu şartların sağlanması gerekiyor:

1. Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

2. 15 yaşını tamamlamış olmak,

3. İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,

4. Emekli olmamak,

5. Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

6. Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,

7. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,

Detaylar için TIKLAYIN.

İlgili Makaleler