Gündem

Emekli ve Memur Yaşadı; En Az Yüzde 30 Olacak! Ara Zam Kaç TL Olacak? Emekli Ve Memurun Temmuz Zammında Sona Gelindi!

Bir süredir artan enflasyon karşısında maaşı eriyen memur ve memur emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdilerde kendilerine verilecek olan ek zammı düşünmeye başladı. Haziran ayında oluşacak ve Temmuz ayında açıklanacak olan altı aylık enflasyon oranıyla zam alacak olan memur ve emekliler için ilk ipucunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci ipucunu ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verdi.

Ocak ayında hem toplu sözleşmeden doğan hem de enflasyon farkından kaynaklanan zammı aynı anda alan memur ve memur emeklileri, şimdiden refah payını garantilerken; ocak ayında enflasyon oranında zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklisi de TÜİK ve TCMB rakamlarına göre şimdiden yüzde 22,81 zammı garantiledi. Öte yandan TÜİK ve TCMB rakamları, olası altı aylık enflasyonu dolayısıyla en düşük memur ve memur emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşını ortaya çıkardı.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Yüzde 34,12 Zam

TÜİK, geçtiğimiz gün üç aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre üç aylık enflasyon oranı yüzde 22,81 oranında gerçekleşti. Ardından ise, TCMB Piyasa Katılımcıların Anketi’ni açıkladı. Bu anket ise, 6 aylık enflasyonun yüzde 34,62 olacağını öngördü. İlk üç aylık enflasyona göre toplu sözleşmeden aldığı yüzde 7’lik zammın üzerine yüzde 15,31 enflasyon farkını garantilemiş olan memur ve memur emeklisinin bugün itibariyle alacağı zam yüzde 7+15,31’den yüzde 22,31 oldu. Piyasa katılımcıları anketi de göz önüne alındığında temmuz ayı memur ve memur emeklisinin zam yüzdesi için yüzde 27,12 farkın üzerine eklenecek olan yüzde 7’lik toplu zam sözleşmesi ile yüzde 34,12 zam öngörüldü. Bu zamma göre memurlarda en düşük maaş 6 bin 429 liradan 8 bin 622 liraya yükselecekken; memur emeklilerinde en düşük maaş 4 bin 289 liradan 5 bin 753 liraya yükselecek.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Yüzde 34,62 Zam

Mart ayının da geçmesiyle birlikte ilk üç aylık enflasyon rakamları yüzde 22,81 olarak hesaplandı. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 22,81 zammı şimdiden garantiledi. Bunun yanı sıra Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre 6 aylık enflasyonun yüzde 34,62 gerçekleşeceği öngörüldü. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayında yüzde 34,62 zam alacağının öngörülmesini sağladı. Bunun üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göreyse; en düşük esnaf emeklisi maaşı 2 bin 948 liradan 3 bin 969 liraya çıkarken; 2000’den önce emekli olan SSK’lılar için en düşük emekli maaşı 3 bin 292 liradan 4 bin 432 liraya çıkacağı ortaya çıktı.

İlgili Makaleler